Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Απώλειες στο άνοιγμα εν μέσω κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας – Ισχυρή άνοδος για Pinterest και Uber, πτώση 5% η Caterpillar


Στο κόκκινο άνοιξαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την συνεδρίαση της Τρίτης, με την αγορά να φοβάται μια κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την Νάνσι Πελόζι να επισκέπτεται την Ταϊβάν, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Κίνας.

Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου οι βασικοί δείκτες, με τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα να επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση της αγοράς. Ο Dow Jones έκλεισε στις 32.798,40 μονάδες με απώλειες -0,14%, o S&P 500 στις 4.118,61 μονάδες με πτώση -0,28% ενώ ο Nasdaq στις 12.368,98 μονάδες, υποχωρώντας κατά -0,18%.

Ωστόσο ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μίας ακόμα κρίσης, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτός έχει επιφέρει σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στο προγραμματισμένο ταξίδι της σε χώρες της Ασίας, αναμένεται να επισκεφθεί και την Ταϊβάν, γεγονός που προκάλεσε την οργή και αντίδραση της Κίνας. Σύμφωνα με πηγές κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα ενώ αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν.

Η Χουά Τσουνίνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα. «Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας» τόνισε η Τσουνίνγκ.

Η τελευταία γεωπολιτική αβεβαιότητα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν ήδη τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Η μετοχή του Pinterest προσθέτει στο άνοιγμα 15,3% η Elliott Investment Management αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος στην υπηρεσία κοινής χρήσης εικόνων, λέγοντας ότι είχε «σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης». Η μετοχή της Uber σημειώνει άνοδο 12,2% αφού η εταιρεία ride-hailing ανέφερε θετικές τριμηνιαίες ταμειακές ροές για πρώτη φορά και προέβλεψε λειτουργικά κέρδη τρίτου τριμήνου πάνω από τις εκτιμήσεις.

Η μετοχή της Caterpillar υποχωρεί πάνω από 5% αφού ο κατασκευαστής εξοπλισμού κατασκευών απογοήτευσε με τα στοιχεία δεύτερου τριμήνου.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχει επηρεάσει και τις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών. Intel και Qualcomm σημειώνουν απώλειες άνω του 1% στο άνοιγμα ενώ και η NVIDIA πέφτει 0,5%.

Από τις μετοχές του μόλις 5 σημειώνουν μικρή άνοδο, ενώ την μεγαλύτερη πτώση, πέρα από την Caterpillar, σημειώνουν οι Boeing (-2,53%), η Visa (-2,45%) και η Dow (-1,46%).

Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones πέφτει 0,81% στις 32,533.81 μονάδες, ο S&P 500 κινείται στις 4,102.56 με απώλειες 0,39% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ηπιότερη πτώση κατά 0,07% στις 12,359.85 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Πολύ νωρίς για να εξασθενήσουν οι φόβοι ύφεσηςΣΧΟΛΙΑ