• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ποδαρικό στον Δεκέμβριο με βουτιά, μετά το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Η επίσημη επιβεβαίωση από τον Άνθονι Φάουτσι για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ κατάφερε να καταστρέψει κάθε ελπίδα για επαναφορά της Wall Street σε θετικό έδαφος, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε νέες ισχυρές απώλειες στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones προσγειώθηκε στις 34.022,04 μονάδες, με βουτιά 461,68 μονάδων (-1,34%). Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 4.513,03 μονάδες  με απώλειες -1,18%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 15.254,05 με πτώση 283,64 μονάδων ή -1,83%.

    Ο Δρ. Φάουτσι επιβεβαίωσε πως  ένα άτομο, πλήρως εμβολιασμένο, που είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικός στις 29 Νοεμβρίου, είναι το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στις ΗΠΑ. Μια είδηση που έφερε πανικό στην αγορά.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μετά και την  ανακοίνωσης του πρώτου επίσημου κρούσματος στις ΗΠΑ, το οποίο καταγράφηκε στην περιοχή της Καλιφόρνια, ο Dow Jones, ο οποίος ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως τις 35.004,64 μονάδες, σημείωσε ελεύθερη πτώση υποχωρώντας συνολικά κατά 983 μονάδες, φτάνοντας μια ανάσα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 34.000 μονάδων (χαμηλό ημέρας 34.006,98 μονάδες).

    Η υποχώρηση του Dow Jones, πάντως, είχε ξεκινήσει μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, ο οποίος επανέλαβε για δεύτερη ημέρα πως οι κίνδυνοι από τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε προσαρμογή την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Ο Πάουελ είχε ήδη από την Τρίτη δώσει σήμα για ταχύτερη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων.

    Από τις 30 μετοχές του δείκτη μόλις 7 έκλεισαν με άνοδο, με τη μεγαλύτερη στήριξη να προσφέρουν οι Johnson & Johnson (1,44%), Procter & Gamble  (1,23%) και  Amgen (0,97%).

    Τη μεγαλύτερη βουτιά μεταξύ των υπόλοιπων 23 μετοχών του δείκτη σημείωσε η Salesforce, κλείνοντας στο -11,32%, η οποία νωρίτερα είχε δημοσιεύσει πρόβλεψη για μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, η πρόβλεψή της  αυτή παρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με το cloud.

    Ισχυρές ήταν οι απώλειες και για την Boeing, κλείνοντας στο -4,94%, ενώ στο -3,95% έκλεισε η  Dow.

    Εκτός Dow Jones ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Moderna κλείνοντας στο -11,87%, έπειτα από την ήττα της στο εφετείο για τη χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας που αφορούσε τεχνολογία ανταγωνίστριας εταιρείας.

    Πέρα από το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ, η αγορά είδε και τη δημοσίευση του beige book της FED σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο προς ήπιο ρυθμό τον Οκτώβριο.

    Πτωτικά έκλεισαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI να υποχωρεί κατά 0,9% στα 65,57 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.



    ΣΧΟΛΙΑ