• Οικονομία

    Fed (Beige Book): Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία τον Οκτώβριο

    • NewsRoom

    Τζερόμ Πάουελ


    Με μέτριο προς ήπιο ρυθμό αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο και το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Beige Book, η οποία δημοσιεύτηκε από την Fed.

    Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο πληθωρισμό και να καλύψουν θέσεις εργασίας εν μέσω ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν μέτρια. Οι δραστηριότητες αναψυχής και φιλοξενίας αυξήθηκαν στις περισσότερες περιφέρειες, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα υποχώρησε. Η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε γενικά, αλλά συγκρατημένα λόγω των ελλείψεων στις πρώτες ύλες. Η δραστηριότητα των μη οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ η δραστηριότητα των αστικών είχε μεικτή εικόνα ανάλογα με ην περιφέρεια. Η ανάπτυξη της μεταποίησης ήταν σταθερή σε όλες τις περιφέρειες παρά τα προβλήματα σε ελλείψεις υλικού και εργατικού δυναμικού. Η ενεργειακή δραστηριότητα ήταν γενικά υψηλότερη, ενώ αυξημένη ήταν και η ζήτηση δανείων αν και σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε μείωση στα στεγαστικά δάνεια κατοικίας. Βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες είδε η Γεωργία, ενώ καταγράφηκε αύξηση της αξίας της γης.

    Σε γενικές γραμμές αναφέρει το Beige Book οι προοπτικές για την συνολική δραστηριότητα παρέμειναν θετικές στις περισσότερες περιφέρειες, παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και της προσφοράς εργασίας.

    Από την άλλη, οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο προς ισχυρό ρυθμό, με τις αυξήσεις να είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στο κόστος εισροών λόγω της ισχυρής ζήτησης για πρώτες ύλες, των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της “σφιχτής” αγοράς εργασίας.

    Σχεδόν όλες οι περιφέρειες ανέφεραν ισχυρή αύξηση των μισθών. Η δυσκολία στις επιχειρήσεις να βρουν εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με τον αυξημένο τζίρο, τις οδήγησαν στο να αυξήσουν τους μισθούς και να προσφέρουν άλλα κίνητρα, όπως μπόνους και πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Προς μετάθεση για τον Φεβρουάριο οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του PEPP

    Τζερόμ Πάουελ: Σήμα για ταχύτερο tapering στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ