• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πέμπτη ημέρα πτώσης για Dow Jones, ολοταχώς προς bear market ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με νέες ισχυρές απώλειες, στα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, την ώρα που ο κόσμος ετοιμάζεται για την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.

    Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Κίεβο πως μια επικείμενη εισβολή από τη Ρωσία αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η Ουκρανία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι Δυτικοί συνεχίζουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η τελευταία δηλώνει πως θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ, οι οποίες προχώρησαν και την Τετάρτη σε νέες ποινές κατά της ρωσικής διαχειρίστριας του αγωγού Nord Stream 2.

    Παράλληλα, η αγορά στις ΗΠΑ παρακολούθησε τις νέες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1,38% στις 33.131,76 μονάδες, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη αρνητική του ημέρα.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.225,50 μονάδες με απώλειες 1,84%, που τον βύθισαν ακόμη περισσότερο στο έδαφος διόρθωσης, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.037,49 μονάδες με βουτιά -2,57%, φέρνοντάς τον πιο κοντά στην περιοχή του bear market, καθώς οι απώλειές του από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου ξεπερνούν πλέον το 18%.

    Το επόμενο διάστημα αναμένεται ασταθές, καθώς οι αγορές αναζητούν μια απάντηση στο κατά πόσο η κρίση στην Ουκρανία θα εξελιχθεί ή όχι σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 2 έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η πετρελαϊκή Chevron, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,38%, βοηθούμενη από την άνοδο στο πετρέλαιο, με το Brent να φτάνει στα 98,32 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 99,50 δολάρια. Οριακά ανοδικά έκλεισε και η μετοχή της Johnson & Johnson (0,05%).

    Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Cisco (-3,30%), ενώ οι  JPMorganSalesforce, Caterpillar, Visa, Home DepotApple και Microsoft έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

    Στο κόκκινο έκλεισαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας, αλλά και πολλές τεχνολογικές μετοχές. Η Delta Air Lines υποχώρησε κατά 4,1%, η Tesla κατά σχεδόν 7%, ενώ η Amazon κατά 3,5%.

    Ισχυρές απώλειες και για τις εταιρείες λιανικού εμπορίου Macy’s (-5,2%), TJX (-4,2%), Best Buy (-2,1%) και  Nordstrom (-3,4%).

    Αντίθετα, η μετοχή της Lowe’s έκλεισε υψηλότερα αφού ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη και ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% .



    ΣΧΟΛΙΑ