• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πέμπτη ημέρα κερδών για Nasdaq και επιστροφή στις 11.000 μονάδες

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε ανοδικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αφήνοντας στην άκρη τις αρχικές απώλειες που προκάλεσε η «σύμφωνα με τις προβλέψεις» ανακοίνωση του πληθωρισμού Δεκεμβρίου, με τον Nasdaq να διευρύνει μάλιστα το ράλι του στις έξι θετικές συνεδριάσεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό σερί για τον δείκτη από τον περασμένο Ιούλιο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.189,97 μονάδες με άνοδο 0,64%, ο S&P 500  στις 3.983,16 μονάδες με κέρδη 0,34% ενώ ο Nasdaq στις 11.001,10 μονάδες με άνοδο 0,64%.

    Οι επενδυτές είδαν νωρίτερα τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στο 6,5% σε ετήσια βάση, με επιβράδυνση κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  O δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο και σημείωσε άνοδο 5,7% σε ετήσια βάση.

    Τα στοιχεία αυτά ήταν απολύτως σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, κάτι που αιφνιδίασε αρχικά τους επενδυτές, οι οποίοι ήλπιζαν σε κάτι ακόμα καλύτερο.

    Πλέον η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τον νέο κύκλο εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις μεγάλες  τράπεζες να ξεκινούν τις ανακοινώσεις για το τρίμηνο και το σύνολο του έτους την Παρασκευή.

    Από εκεί και πέρα η αγορά άκουσε μια σειρά από αξιωματούχους της FED, καθώς το μεγάλο ερωτηματικό αυτή τη στιγμή αποτελεί η επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής τράπεζας αλλά και το πότε θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων.

    Ο  πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ έκανε λόγο για μία αύξηση στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών την 1η Φεβρουαρίου της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Ο Χάρκερ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή από το Υπουργείο Εργασίας, είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας «θα είναι κατάλληλες στο μέλλον», μετά από μεγαλύτερες αυξήσεις που έγιναν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

    Από την άλλη, ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις, ανέφερε πως «η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 5% όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να διασφαλίσει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μειωθούν».  Σύμφωνα με τον Μπούλαρντ, θα ήταν σκόπιμο τα επιτόκια να ανέβουν πάνω από το 5,1%, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις της Fed για αύξηση επιτοκίων άνω του 5%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walt Disney (3,61%), Salesforce (3,24%) και Boeing (3,02%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Walgreens Boots Alliance (-1,24%) και Coca-Cola (-1,29%).

    Διαβάστε επίσης:

    Αμηχανία στη Fed για τον πληθωρισμό- Τα σενάρια από 0,25 έως 0,5 για τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ