• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οριακή άνοδος για τον Dow Jones – Έκλεψε την παράσταση με άλμα +95% η AMC

    • NewsRoom


    Πώς η μέτοχος της AMC, Mudrick Capital έχασε την ευκαιρία να βγάλει επιπλέον 300 εκατ. δολάρια – Γιατί έκλεισαν με άνοδο οι μετοχές της κάνναβης

    Με οριακή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με την αγορά να παραμένει για μια ακόμα ημέρα σε χαμηλά νερά και τον Dow Jones να διευρύνει το ανοδικό του σερί στις 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, όλα τα βλέμματα στράφηκαν δικαίως στις λεγόμενες meme μετοχές, και κυρίως στην AMC η οποία είδε την κεφαλαιοποίησή της να εκτοξεύεται από τα 14 δισ. δολάρια στα 28,17 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα.

    Η μετοχή της αλυσίδας κινηματογράφων AMC Entertainment, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των χρηστών του Reddit, έκλεισε στα 62,55 δολάρια με άνοδο 95,22%. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά η άνοδος ξεπέρασε αρκετές φορές το 100%, φτάνοντας έως τα 72,62 δολάρια, με τις Αρχές να αναγκάζονται να διακόψουν προσωρινά τη διαπραγμάτευσή της, προκειμένου να υποχωρήσει η έντονη μεταβλητότητα. Περισσότερα από 500 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας άλλαξαν χέρια κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

    Το ράλι στη μετοχή ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, με τους επενδυτές του Reddit να επενδύουν σε ένα Short squeeze, καθώς παρατήρησαν πως έχουν αναπτυχθεί υπερβολικές θέσεις Short σε ένα μεγάλο μέρος των free float μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αρχή του 2021 η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής ήταν λίγο πάνω από τα 2 δολάρια.

    Το νέο άλμα της μετοχής ήρθε μια ημέρα μετά την είδηση για πώληση 8,5 εκατ. μετοχών στην  Mudrick Capital στην τιμή των 27,12 μετοχών. Στη συνέχεια η Murdick πούλησε το σύνολο των 8,5 εκατ. μετοχών την ίδια ημέρα, κερδίζοντας από τη χθεσινή αύξηση κατά άνω του 20%.  Ωστόσο, αν κρατούσε για μια ακόμη ημέρα τις μετοχές εκτιμάται πως θα μπορούσε να κερδίσει έως και 300 εκατ. δολάρια περισσότερα.

    Ανοδικά κινήθηκε και η κατεξοχήν μετοχή – meme, αυτή της Gamestop, η οποία έκλεισε στo +13,35%, με την χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται στα 19,97 δισ. δολάρια.

    Πέρα από τις μετοχές meme, ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών κάνναβης, μετά την υποστήριξη της Amazon στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίησή της.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές της Wall Street είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη δημοσίευση του Beige Book της Fed, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου από ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των εμβολιασμών, ενώ και η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.600,38 μονάδες, με άνοδο 0,07%, ο S&P 500 στις 4.208,12 μονάδες, με κέρδη 0,14%, ενώ ο Nasdaq στις 13.756,33 μονάδες με άνοδο 0,14%



    ΣΧΟΛΙΑ