• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οριακή ανοδική αντίδραση από τον Dow Jones – Σε νέα χαμηλά 2 ετών ο Nasdaq – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    • NewsRoom
    Ο χρηματιστής της Wall Street, Peter Michael Tuchman.


    Mε μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Wall Street την Τρίτη, με την αγορά να βρίσκεται ενώπιων δύο μετώπων: Των επερχόμενων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, οι οποίες θα κρίνουν και τη στάση της FED το ερχόμενο διάστημα, και του κρίσιμου νέου κύκλου εταιρικών ανακοινώσεων για το τρίτο τρίμηνο.

    Η αγορά είδε επίσης την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, η οποία αν και κράτησε σταθερή την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 υποβάθμισε τις αντίστοιχες προβλέψεις της για το επόμενο έτος.

    Πάντως, οι βασικοί δείκτες επιχείρησαν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ωστόσο, οι μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά της ημέρας και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν όταν η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε το απόγευμα πως η παρέμβασή της στην αγορά θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν μόλις τρεις ημέρες για να εξισορροπήσουν τις θέσεις τους.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.239,19 μονάδες με κέρδη 0,12%. Αντίθετα, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.588,84 μονάδες με απώλειες -0,65% ενώ σε νέο χαμηλό δύο ετών υποχώρησε ο Nasdaq, κλείνοντας στις 10.426,19 μονάδες με πτώση -1,10%.

    Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν υψηλές την Τρίτη με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται κατά περίπου 5,8 μονάδες βάσης στο 3,943% στο κλείσιμο της αγοράς.

    Η αγορά αναμένει αύριο την έκθεση για τις τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο, ενώ ακολουθεί την Πέμπτη ο δείκτης τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή, η αγορά αναμένει τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, τα οποία θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες στη FED για την κατανάλωση. Οι επιλογές της FED για τη συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων της  θα καθορίσουν εάν η αμερικανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση ή θα βιώσει μια ήπια προσγείωση.

    «Πιστεύουμε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μία ή δύο ακόμη φορές έως ότου το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed φτάσει στο 4% και στη συνέχεια θα κάνει μια παύση, οπότε η Fed θα εκτιμήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί», ο David Bahnsen, επικεφαλής επενδύσεων της The Bahnsen

    Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε  ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα πέσουν σε ύφεση τους επόμενους «έξι έως εννέα μήνες» ενώ ανέφερε πως ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει επιπλέον  20% ανάλογα με το αν η Federal Reserve θα σχεδιάσει μια ήπια ή σκληρή προσγείωση για η οικονομία. Ο

    Μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Amgen (5,72%), Walmart (2,63%) και Walgreens Boots Alliance (2,42%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι τραπεζικές  JPMorgan (-2,87%) και Goldman Sachs (-2.11%), όπως επίσης και η Walt Disney (-2,14%).

    Το άλμα της μετοχής της Amgen ήρθε μετά την αναβάθμιση της μετοχής σε overweight από την Morgan Stanley. Όσον αφορά την άνοδο της Walgreens, αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση για την εξαγορά της εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης CareCentrix.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Viatris (7,31%), έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg για πιθανά σχεδία της εταιρείας να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία για την υγεία των καταναλωτών στην Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να της αποφέρουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημαντική άνοδο πραγματοποίησαν επίσης οι μετοχές των Micron Technology (4,53%) και Carnival (4,08%).

    Στον αντίποδα, η Las Vegas Sands υποχώρησε κατά -7,46%, ενώ στο -7,02% έκλεισε η Wynn Resorts, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500.  Οι μετοχές των αλυσίδων καζίνο αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα ισχυρότατες πιέσεις λόγω των νέων lockdown στην Κίνα.

    Ισχυρή ήταν η πτώση και για την μετοχή της Netflix, η οποία έκλεισε στο -6,82%, μετά την μείωση τις τιμής-στόχου από την Goldman Sachs. Παράλληλα η Bank of America φάνηκε να προβληματίζεται σχετικά με την πορεία της πλατφόρμας πέρα από τη σειρά “Stranger Things”. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

    Στις υπόλοιπες μετοχές, ισχυρές απώλειες σημείωσαν η Uber (-10,42%) και η Lyft (-12,02%), αφού το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ πρότεινε έναν νέο κανόνα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους εργαζομένους σε αυτές να επαναταξινομηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ανεξάρτητοι «εργολάβοι». Η πρόταση θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος για τις δύο εταιρείες.

    Βουτιά 3,92% σημείωσε τέλος η μετοχή της Meta, καθώς η Atlantic Equities την υποβάθμισε από overweight σε neutral.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Η ανησυχία για την παγκόσμια ύφεση έριξε το WTI

    Mester (Fed): «Βασική πρόκληση ο πληθωρισμός για την αμερικανική οικονομία»

    Όμηροι των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών οι αγορές!



    ΣΧΟΛΙΑ