• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Η ανησυχία για την παγκόσμια ύφεση έριξε το WTI

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ο λόγος που κατεγράφη η πτώση είναι οι φόβοι ύφεσης και η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα αύξησαν ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Νοεμβρίου του πετρελαίου WTI σημείωσε απώλειες 1,78 δολάρια ή 2% για να διαμορφωθεί στα 89,35 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 0,22% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 94,29 δολάρια.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει απότομα λόγω των οικονομικών φόβων μετά την άνοδο νωρίτερα το 2022, όταν το Brent έφτασε κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 147 δολαρίων καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι φόβοι για περαιτέρω πλήγμα στη ζήτηση στην Κίνα βαρύνουν επίσης. Οι αρχές ενίσχυσαν τα τεστ για τον κορωνοϊό στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις καθώς οι μολύνσεις από τον COVID-19 αυξάνονται ξανά.

    Ακόμη, το πετρέλαιο δέχτηκε επίσης πίεση από το ισχυρό δολάριο, το οποίο έφτασε στα υψηλά πολλών ετών λόγω των ανησυχιών για τις αυξήσεις των επιτοκίων και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα. Οι απώλειες περιορίστηκαν, ωστόσο, από τη στενή αγορά και την απόφαση της περασμένης εβδομάδας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, να μειώσουν τον στόχο παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ + την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Μια υποπροσφορά διαφαίνεται ακόμη και το επόμενο έτος, επειδή η μείωση της παραγωγής υποτίθεται ότι θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚ+», ανέφερε έκθεση της Commerzbank.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Κέρδη ενόψει της ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ

    Νέα υποχώρηση των τιμών του δεκαετούς ομολόγου

    Η έκθεση του ΔΝΤ «έριξε» τους ευρωπαϊκούς δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ