• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Αποθέματα και FED οδήγησαν στο -1,7% το WTI

    • NewsRoom
    πετρέλαιοπηγές


    Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, με την πτώση να ενισχύεται περισσότερο μόλις η Fed έδωσε σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά την απόφαση να παγώσει προσωρινά τα επιτόκια.

    Η πτώση της Τετάρτης ξεκίνησε καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν γενικές εβδομαδιαίες αυξήσεις στα αποθέματα πετρελαίου.

    Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε την Τετάρτη ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουνίου.

    Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της S&P Global Commodity Insights ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού θα παραμείνουν αμετάβλητα για την εβδομάδα. Το American Petroleum Institute, ένας βιομηχανικός εμπορικός όμιλος, ανέφερε αργά την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται τα στοιχεία.

    Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στον κόμβο παράδοσης στο Cushing στην Οκλαχόμα, αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια για την εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

    Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς τα στοιχεία  περιελάμβαναν μια προσαρμογή προς τα πάνω κατά 1,937 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τις προμήθειες πετρελαίου. Πολλαπλασιασμένο επί 7 ημέρες, αυτό είναι περίπου 13,56 εκατομμύρια βαρέλια που προστέθηκαν στα αποθέματα πετρελαίου.

    Παράλληλα,  η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας με έδρα το Παρίσι αύξησε τις προβλέψεις της για την προσφορά πετρελαίου για το 2023 κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα στα 101,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω αύξηση της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2024.

    Ωστόσο, οι προμήθειες αναμένεται να δυσκολευτούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναμένει η ΔΥΕ, μια κατάσταση που θα σφίξει απότομα την αγορά πετρελαίου και θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερες.

    Η ΔΥΕ προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης αργού πετρελαίου θα επιβραδυνθεί απότομα μέσα σε πέντε χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς αυξάνεται η απορρόφηση ηλεκτρικών οχημάτων και τα ανεπτυγμένα έθνη μεταβαίνουν γρήγορα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI Iουλίου υποχώρησε κατά 1,15 δολάρια ή -1,7% στα 68,27 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,09 δολάρια ή -1,5% στα 73,20 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: Οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων θα συζητηθούν στο μέλλον – Δεν έχουμε πάρει απόφαση για τον Ιούλιο

    FED: Πάγωσε προσωρινά τα επιτόκια – Νέες αυξήσεις «βλέπουν» οι αξιωματούχοι – Βουτιά στη Wall Street

    Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,36% ο Stoxx 600

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ