• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones, άλμα 2,5% για Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε κατά το  κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης ο Dow Jones, βρίσκοντας ώθηση από την υπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν του νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, ο Nasdaq επανερχόταν σε θετικό έδαφος, μετά τις χθεσινές οριακές απώλειες, με άλμα 2,5%.

    Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να επισπεύσει κατά μία μέρα την επικύρωση του τελικού σχεδίου που εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Κογκρέσο, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, από το Οβάλ Γραφείο, μόλις επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει επέκταση του συμπληρωματικού ομοσπονδιακού επιδόματος ανεργίας των 300 δολαρίων έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ ορίζει τα 10.200 δολάρια σε εισόδημα από επιδόματα ανεργίας αφορολόγητα. Παράλληλα προβλέπει άμεσα χορήγηση 1.400 δολαρίων σε περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά υπό τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (αποκλείοντας όσους έχουν εισόδημα άνω των 80.000 δολαρίων κατ’ έτος) ενώ περιλαμβάνει χρηματοδότηση για τις διοικήσεις των πολιτειών και τις τοπικές κυβερνήσεις καθώς επίσης και χρηματοδότηση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

    Το νέο πακέτο τόνωσης αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση στην κατανάλωση, κάτι που είχε προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά αναφορικά με την ταχύτητα αύξησης του πληθωρισμούς. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία τα οποία έδειξαν «συγκρατημένη» αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο κατάφεραν να κατευνάσουν τις φωνές ανησυχίας που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες.

    Από εκεί και πέρα η αγορά βρήκε στήριξη και στα στοιχεία για τον αριθμός των αιτήσεων για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου, τα οποία έδειξαν μείωση κατά 42.000 σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 712.000 (σε προσαρμοσμένη βάση). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 725.000 αιτήσεις.

    Επίσης η αμερικανική αγορά είδε με θετικό τρόπο την απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που οδηγεί στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης. Πάντως, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρά στο επίπεδο του 1,53%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.485,59 μονάδες με άνοδο 0,58%, ο S&P 500 στις 3.939,34 μονάδες, με άνοδο 1,04% ενώ ο Nasdaq στις 13.398,67 μονάδες, με άνοδο 2,52%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν αυτές των Boeing (2,71%), Nike (2,62%) και Microsoft (2,03%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (-2,75%) και Coca-Cola (-1,09%)



    ΣΧΟΛΙΑ