• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες βαριές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, κάτω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Διεύρυναν τις απώλειες τους την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει κάτω από τις 32.000 μονάδες, τον S&P 500 κάτω από τις 4.000 μονάδες και τον Nasdaq κάτω από τις 12.000 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών για την αγορά μετοχών της Νέας Υόρκης.

    Ειδικότερα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 31.790,87 μονάδες με απώλειες -0,96%, ο  S&P 500 στις 3.986,16 μονάδες με πτώση -1,10% ενώ ο  Nasdaq στις 11.883,14 μονάδες με βουτιά -1,12%.

    Η απόδοση του 10τούς αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται στο 3,11% ενώ μέσα στην ημέρα έφτασε μέχρι το 3,15%. Αντίστοιχα η απόδοση του 2τούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου κινείται στο 3,45% έχοντας αγγίξει μέσα στην ημέρα το 3,49%, σε νέο υψηλό 15 ετών.

    Η απογοήτευση στην αγορά παραμένει, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve και της ΕΚΤ επιμένουν στην ανάγκη αύξησης των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών για να πνίξουν τον υψηλό πληθωρισμό, παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

    Τα τελευταία σχόλια ήρθαν από τον πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος δήλωσε πως με τη ζήτηση να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, «πρέπει να έχουμε πραγματικά επιτόκια … πάνω από το μηδέν».  «Χρειάζεται να έχουμε κάπως περιοριστική πολιτική για να επιβραδύνουμε τη ζήτηση και δεν είμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε ο Γουίλιαμς στην  Wall Street Journal. «Απέχουμε ακόμη πολύ μακριά από αυτό».

    Τα σχόλια του ήρθαν να προστεθούν σε παρόμοιες δηλώσεις που εκφράστηκαν από τον διοικητή της Τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller και αξιωματούχο της ΕΚΤ, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα πρέπει να συζητήσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού.

    Χαμένες της ημέρας ήταν οι πετρελαϊκές, καθώς η τιμή του WTI υποχώρησε κατά 5%, με πολλές από τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου να σημειώνουν πτώση άνω του 4%, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις σε απώλειες μεταξύ των τίτλων του S&P 500.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 2 έκλεισαν με οριακή άνοδο (American Express 0,08%,  JPMorgan Chase 0,02%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι  Dow (-2,82%), Caterpillar (-2,52%) και Chevron (-2,44%).

     Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Ευρωζώνη.



    ΣΧΟΛΙΑ