• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες βαριές απώλειες έφεραν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Στο -3,18% ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν για μια ακόμα ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να επιστρέφει κάτω από τις 4.000 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει ξανά βουτιά μεγαλύτερη του 3%.

    Ειδικότερα ο  Dow Jones έκλεισε στις 31.834,11 μονάδες με απώλειες -1,02%, ο S&P 500 στις 3.935,18 μονάδες με πτώση -1,65% ενώ ο Nasdaq στις 11.364,24 μονάδες με βουτιά -3,18%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε κάτω από το 3%, ωστόσο τα άσχημα νέα ήρθαν από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται με μικρότερο ρυθμό τον Απρίλιο από αυτό που αναμενόταν.

    Ειδικότερα, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 8,3% σε ετήσια βάση, μειωμένος από 8,5% τον Μάρτιο, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση στο 8,1%. Ο δομικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 6,2% έναντι προσδοκιών για άνοδο 6%. Σε μηνιαία βάση, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3%.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν μεν πως βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του, αλλά η πίεση στις τιμές θα παραμείνει πιθανότατα ισχυρή για μεγάλο ακόμα διάστημα, με την FED να είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν τα δεδομένα ως σημάδι ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη στον περιορισμό του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να ενεργήσει πιο επιθετικά.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Visa (1,62%),  Merck (1,58%) και Chevron (1,50%), ενώ τη μεγαλύτερη πίεση στον δείκτη άσκησαν οι Apple (-5,18%), Salesforce (-3,52%) και Microsoft (-3,32%).

    Ενώ οι περισσότεροι κλάδοι βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος, εκείνος της ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 1,4%, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μετά το διήμερο sell-off. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πάλεψαν επίσης να παραμείνουν θετικές, κλείνοντας περίπου στο +0,8%.

    Στο μέτωπο των κερδών, οι μετοχές της Coinbase υποχώρησαν κατά 26.40% μετά τη δημοσίευση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανοδικά κινείται η μετοχή της Disney, αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τους ενεργούς συνδρομητές της.



    ΣΧΟΛΙΑ