• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες ήπιες απώλειες υπό το βάρος της Apple και των στοιχείων από την αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Σε αρνητικό έδαφος συνέχισε να κινείται και την Πέμπτη η Wall Street, μετά την απογοήτευση που προκάλεσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ξανά πως συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, παρά τις κινήσεις της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.500,99 μονάδες με απώλειες 0,17%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,32% στις 4.451,18 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός  Nasdaq έκλεισε στις 13.748,83 με απώλειες 0,89%.

    Ιδιαίτερα αρνητικά κινήθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, καθώς από τη μια τα αποτελέσματα από την αγορά εργασίας οδήγησαν σε νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και από την άλλη, η βαριά πτώση της μετοχής της Apple κατά 2,92% δεν άφησε κανένα περιθώριο σοβαρής αντίδρασης.

    Η μετοχή της Apple βρέθηκε στο επίκεντρο των ανησυχιών μετά την είδηση πως το Πεκίνο ενδέχεται να απαγορεύσει στους δημοσίους υπαλλήλους στην Κίνα να χρησιμοποιούν iPhone. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε  εντολή σε αξιωματούχους κεντρικών κυβερνητικών υπηρεσιών να μην φέρνουν iPhone στο γραφείο και να μη τα χρησιμοποιούν για δουλειά, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσες υπηρεσίες αφορά η απαγόρευση.

    Παράλληλα, ρεπορτάζ του Bloomberg News ανέφερε πως η Κίνα προσπαθεί να διευρύνει την απαγόρευση χρήσης iPhone και σε κρατικές εταιρείες και οργανισμούς. Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Apple, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών εσόδων πέρυσι.

    Πίσω στις ΗΠΑ, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας προκάλεσαν νέες ανησυχίες ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της FED, καθώς επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά πως η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν στις 216.000, έναντι των 230.000 που ανέμεναν οι αναλυτές του Dow Jones, ενώ το κόστος εργασίας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

    Τα νέα από την αγορά εργασίας ήρθαν σε μια περίοδο που καταγράφεται άνοδο στις τιμές της ενέργειας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες η FED να προχωρήσει σε νέες ενέργειες για τον περιορισμό του πληθωρισμού.  Πάντως, το  93% των στοιχημάτων θεωρούν πως η FED θα προχωρήσει σε παύση των αυξήσεων επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ήδη τα στοιχήματα για μια νέα άνοδο των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί στο 45%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Intel (3,24%) και Amgen (2,16%), ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth, Merck, Johnson & Johnson, Walmart και 
    McDonald’s. Στον αντίποδα, πέρα από το -2,93% της Apple, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι Walgreens Boots Alliance (-2,65%), Nike (-2,25%), Dow (-1,44%) και Verizon (-1,08%).

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Νέες απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στα μακροοικονομικά δεδομένα

    Απώλειες για το πετρέλαιο έπειτα από 9 συνεχόμενες επικερδείς συνεδριάσεις

    Ευρωαγορές: Απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και στην ανάπτυξη στην ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ