• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Απώλειες με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και στην ανάπτυξη στην ΕΕ

    Ευρωαγορές


    Mε απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι ευρωαγορές, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο αφενός στην αμερικανική οικονομία και  στην πορεία της μετοχής της Apple και αφετέρου στα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

    Η μετοχή της Apple συνεχίζει να καταρρέει λόγω Κίνας, η οποία θέλει να περιορίσει την εξάρτηση του αμερικανικού κολοσσού από τα κρατικά λογισμικά και τα κυκλώματα.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να κινδυνεύει να χάσει σχεδόν 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της μέσα σε δύο ημέρες. Λόγω της υποχώρησης στην τιμή της Apple, ο Nasdaq κινείται με πτωτική πορεία, σε συνάρτηση με την πορεία της αγοράς εργασία των ΗΠΑ, που αποδεικνύεται ότι παραμένει ισχυρή.

    Ειδικότερα,  σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν νωρίτερα στη δημοσιότητα, οι συνεχείς/μακροχρόνιες αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που μας πέρασε άγγιξαν τα 1,679 εκατομμύρια από τα 1,719 εκατομμύρια, ενώ η πρόβλεψη ήταν ότι θα αγγίξουν 1,715 εκατομμύρια.

    Όσον αφορά τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας από τις 229 χιλιάδες ανήλθαν στις 216 χιλιάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν στις 234 χιλιάδες. Σε επίπεδο μήνα κατά μέσο όρο οι αιτήσεις ανεργίας από τις 237.750 χιλιάδες ανήλθαν στις 229.250 χιλιάδες.

    Όσο πιο ισχυρή εμφανίζεται η αμερικανική οικονομία και στην προκειμένη η αγορά εργασίας, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, με τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό να μαίνεται έως ότου υποχωρήσει στο 2%.

    Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, η Eurostat αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το πώς κινήθηκε η ανάπτυξη της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο.

    Tο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της που έκανε λόγο για 0,3%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, ανέφερε η Eurostat, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη 0,6%.

    O αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε τριμηνιαία βάση. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,1% στην ΕΕ.

    Πώς έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες

    Πίσω στην Ευρώπη, οι ευρωαγορές έκλεισαν σήμερα με μεικτά πρόσημα.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 453,67 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,14%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Direct Line Insurance Group PLC (15,82%) και Melrose Industries PLC (5,54%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Uniper SE (-10,01%) και Idorsia Ltd. (-9,76%).

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.441,72 μονάδες με ήπια άνοδο 0,21%.

    Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 15.718,66 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,14%, ενώ ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητος στις 7.196,10 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%.

    Όσον αφορά τους περιφερειακούς χρηματιστηριακούς δείκτες ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 28.155,58 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,20%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.310,00 μονάδες με οριακές απώλειες 0,05%.

    Διαβάστε επίσης:

    SeaJets: Δωρίζει 300.000 μπουκάλια νερού στους πληγέντες του Βόλου από την κακοκαιρία

    Αυξημένη κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

    Κακοκαιρία Daniel: Νεκρές 2 γυναίκες στην Αστρίτσα Καρδίτσας



    ΣΧΟΛΙΑ