• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα βουτιά για τις μετοχές – Στο -2% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Συνέχεια στο πτωτικό ράλι έδωσε την Τρίτη η Wall Street, καθώς η απογοήτευση των επενδυτών για τις ισχυρές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.596,34 μονάδες, σημειώνοντας νέα πτώση κατά 1,03%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.941,26 μονάδες με απώλειες -1,44%, ενώ βουτιά 2% σημείωσε ο Nasdaq κλείνοντας στις 11.014,89 μονάδες.

    Από την πλευρά του ο δείκτης φόβου VIX ενισχύθηκε ξανά, σημειώνοντας άνοδο άνω του 6%, πάνω από τις 22 μονάδες.

    Οι επενδυτές ανησυχούν πως τα ισχυρά αποτελέσματα της αμερικανικής οικονομίας δίνουν περιθώριο στην FED να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των βασικών της επιτοκίων για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, οδηγώντας τελικά στην ύφεση.

    Την ανησυχία της αγοράς ενίσχυσαν τα χθεσινά στοιχεία για τον δείκτη ISM του τομέα υπηρεσιών, ο οποίος ενισχύθηκε στο 56,5% τον Νοέμβριο από 54,4% τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας ότι η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Τα στοιχεία ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που επιβεβαιώνουν πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

    Τους φόβους των επενδυτών επιδείνωσαν οι δηλώσεις των μεγάλων τραπεζών, με τον J. Dimon της JPMorgan να προειδοποιεί για πιθανή ύφεση το 2023, και την Goldman Sachs να εκτιμά πως η FED δεν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων μέχρι το 2024.

    Η αγορά πλέον αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επερχόμενη συνάντηση της FED, προκειμένου να δει αν πράγματι η επιτροπή για την νομισματική πολιτική προχωρήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, με βάση τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον για τα όσα θα δηλώσει ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

    Πίσω στη Wall Street, σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 30 τίτλων του Dow Jones σημείωσαν οι UnitedHealth (0,80%), Travelers (0,69%) και JPMorgan (0,17%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Walt Disney (-3,79%), Boeing (-3,60%) και Chevron (-2,58%). Συνολικά, 6 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με άνοδο και 24 με απώλειες.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Textron (5,25%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες η NRG Energy (-15,08%).

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Βουτιά κάτω από τα 80 δολ. για το Brent – Νέα χαμηλά έτους για το WTI

    Ήπια κέρδη για χρυσό και χαλκό



    ΣΧΟΛΙΑ