• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Βουτιά κάτω από τα 80 δολ. για το Brent – Νέα χαμηλά έτους για το WTI

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Βαριές απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί σε νέο χαμηλό έτους, ενώ το Brent να κλείνει για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

    Η κίνηση στην αγορά του πετρελαίου ακολουθεί την αναστάτωση που επικρατεί και στις αγορές των μετοχών, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αυξάνουν τους φόβους πως η FED θα συνεχίσει ακάθεκτη την πολιτική σύσφιξης οδηγώντας τελικά σε ύφεση.

    Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο αμερικανικός δείκτης του τομέα υπηρεσιών ISM ανέβηκε στο 56,5% τον Νοέμβριο από 54,4% τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας ότι η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό.

    Παράλληλα, η αγορά του πετρελαίου αναμένει με αγωνία τις αυριανές ανακοινώσεις για τα αποθέματα στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, αναζητώντας εκεί μια διέξοδο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η έκθεση θα δείξει μια υποχώρηση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI Ιανουαρίου έκλεισε με βουτιά 3,5% για να διαμορφωθεί στα 74,25 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX. Αυτή ήταν η χαμηλότερη τιμή για ενεργό συμβόλαιο από τις 23 Δεκεμβρίου 2021.

    Στο ICE Futures του Λονδίνου, το Brent Φεβρουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, υποχώρησε κατά 4%, για να κλείσει στα 79,35 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο τέρμα από τις 3 Ιανουαρίου.

    Πίσω στο NYMEX, η αμερικανική βενζίνη Ιανουαρίου έκλεισε με απώλειες 2,4%, στα 2,1491 δολάρια το γαλόνι, ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο θέρμανσης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 2,9155 δολάρια το γαλόνι, με πτώση 2,8%.

    Το αμερικανικό συμβόλαιο φυσικού αέριου παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 5,469 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,9%. Το συμβόλαιο είχε σημειώσει πτώση μεγαλύτερη του 11% τη Δευτέρα.
    .



    ΣΧΟΛΙΑ