• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 – Πάρτι για την Meta με κέρδη 20%

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Με μεγάλη πρωταγωνίστρια τη μετοχή της Meta Platforms, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος μετά από μια άκρως επιτυχημένη χρονιά, η Wall Street ολοκλήρωσε με νέα ρεκόρ την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.654,62 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, με άνοδο 0,35%. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο S&P 500, στις 4.958,60 μονάδες με άνοδο 1,07%.

    Ο Nasdaq έκλεισε την Παρασκευή στις 15.628,95 μονάδες, με κέρδη 1,74%.

    Για την εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,4%, ο Nasdaq κέρδισε 1,1% και ο Dow σημείωσε άνοδο 1,4%. Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για τους κύριους δείκτες αναφοράς.

    Πάρτι για Meta και Amazon – Απογοήτευσε η Apple

    Η μετοχή της Meta έκλεισε με άνοδο 20,32%, στην καλύτερη επίδοση από τους τίτλους του S&P 500, καθώς η εταιρεία πίσω από το Facebook και το Instagram ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η εταιρεία υπερτριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος, καθώς και ένα σχέδιο για επαναγορά μετοχών αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της έκλεισε στα 474,99 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή της αξία να φτάνει πλέον τα 1,22 τρισ. δολάρια.

    Πέρα από τη Meta, ισχυρή άνοδο σημείωσε και η Amazon, η οποία έκλεισε στο +7,87%. Η εταιρεία ανακοίνωσε και αυτή εντυπωσιακά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

    Αντίθετα, απώλειες 0,54% σημείωσε η μετοχή της Apple, η οποία αν και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα του πρώτου τριμήνου της χρήσης 2023-24 (Οκτ. – Δεκ. 2023), προβλημάτισε την αγορά με την πτώση κατά 13% στις πωλήσεις iPhones στην Κίνα.

    Προβληματισμός από την αγορά εργασίας

    Η άνοδος των Meta και Apple βοήθησε να μετατοπιστεί η εστίαση των επενδυτών από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η οποία οδήγησε σε άνοδο της απόδοσης του 10ετούς treasury κατά 17 μονάδες βάσης, στο 4,02%. Η έκθεση έδειξε πως η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, πολύ πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones από οικονομολόγους για 185.000. Η έκθεση προκάλεσε επίσης νέους πληθωριστικούς φόβους λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών.

    Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση κατά 4,1%.

    Η έκθεση ήρθε να ενισχύσει τον προβληματισμό της αγοράς, μετά και τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, σχετικά με μη βιασύνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για μια μείωση των επιτοκίων.

    Η Chevron «έσωσε» τον Dow Jones

    Πέρα από τις τεχνολογικές μετοχές, ισχυρή ήταν η άνοδος και για τη Chevron, η οποία έκλεισε με άλμα 2,93%, την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, καθώς η εταιρεία κατέγραψε ένα πολύ ισχυρό τόσο τέταρτο τρίμηνο όσο και συνολικά έτος, αν και σαφώς χαμηλότερο από το 2022, όταν και το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχαν εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου μέχρι και τα 130 δολάρια το βαρέλι.

    Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα της ExxonMobil, η οποία πάντως έκλεισε στο -0,41%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές του Dow Jones, ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (2,41%), Microsoft (1,84%), American Express (1,57%), Travelers (1,32%) και Goldman Sachs (1,04%). Στον αντίποδα, στο -2,62% έκλεισε η μετοχή της Walgreens, ενώ απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Intel Johnson & Johnson, και Nike.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 7,8% σε επίπεδο εβδομάδας

    Πάρτι για τη Meta: Έτοιμη να προσθέσει 200 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση σε μια μόλις μέρα!

    Πετρέλαιο: Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ εκτόξευσε Chevron και ExxonMobil στο 4ο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ