• Business

    Apple: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών – «Αγκάθι» η πτώση κατά 13% των πωλήσεων στην Κίνα

    • NewsRoom
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2023-24 (Οκτώβριος-Δεκέμβριο 2023) της Apple, ωστόσο απογοήτευση προκάλεσε η πτώση κατά 13% που καταγράφηκε σε μια από τις σημαντικότερες αγορές της, την Κίνα.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 2,18 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 2,10 δολάρια ανά μετοχή, και έσοδα 119,58 δισ. δολάρια έναντι  εκτιμήσεων για 117,91 δισ. δολάρια.

    Η Apple ανέφερε καθαρά έσοδα 33,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Η Apple, για μια ακόμα φορά,  δεν παρείχε καθοδήγηση για το τρέχον τρίμηνο.

    Η Apple ανέφερε αύξηση πωλήσεων 2% το τρίμηνο των εορτών του Δεκεμβρίου, σπάζοντας ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων με ετήσια μείωση εσόδων.

    Το μεικτό περιθώριο κέρδους της Apple συνεχίζει να αυξάνεται, σπάζοντας σχεδόν το 45,9% το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, έναντι εκτίμησης για 45,3%.

    Οι πωλήσεις iPhone ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6% στα 69,70 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα θετικό σημάδι για τα μοντέλα iPhone 15 που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το πρώτο πλήρες τρίμηνο της Apple με έσοδα από το iPhone 15.

    Η κερδοφόρα επιχείρηση υπηρεσιών της Apple αυξήθηκε κατά 11% κατά τη διάρκεια του τριμήνου στα 23,11 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, αλλά παρόλα αυτά ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη της επιχείρησης υπηρεσιών της Apple, η οποία περιλαμβάνει συνδρομές όπως το Apple Music, εγγυήσεις, έσοδα από άδειες αναζήτησης και πληρωμές από το Apple Pay και τις διαφημίσεις της Apple.

    Η Apple είπε ότι είχε 2,2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές σε χρήση, μια μέτρηση που πολλοί αναλυτές λένε ότι πληροφορεί τον τρόπο με τον οποίο προβλέπουν την ανάπτυξη των υπηρεσιών της Apple.

    Η Apple παρουσίασε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις περιοχές εκτός από την ευρύτερη Κίνα, η οποία σημείωσε πτώση σχεδόν 13% από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενισχύοντας πιθανώς τους φόβους για υποχώρηση της ζήτησης για την Apple στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της.  Η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει την ηπειρωτική χώρα, εκτός από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

    Οι πωλήσεις Mac αυξήθηκαν κάτω από 1% κατά τη διάρκεια του τριμήνου στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Είναι μια σημαντική ανάκαμψη για τη σειρά προϊόντων, η οποία υποχώρησε σχεδόν 34% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Σεπτεμβρίου.

    Οι πωλήσεις iPad συνεχίζουν να πέφτουν, με πτώση 25% κατά τη διάρκεια του τριμήνου στα 7,02 δισεκατομμύρια δολάρια και ελαφρώς χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Apple δεν κυκλοφόρησε νέο μοντέλο iPad το 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία του προϊόντος.

    Η επιχείρηση συσκευών της εταιρείας, που μερικές φορές αποκαλείται ”άλλα προϊόντα”, περιλαμβάνει ακουστικά AirPods και το Apple Watch. Ο κλάδος κατέγραψε πτώση 11% σε ετήσια βάση σε 11,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, αν και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Τα νεότερα ρολόγια Apple αφαιρέθηκαν από τα καταστήματα της Apple τον Δεκέμβριο για λίγες μέρες λόγω διαφωνίας για διπλώματα ευρεσιτεχνίας με την εταιρεία ιατρικών συσκευών Masimo.

    Συγκεντρωτικά, από τις πωλήσεις ανά κατηγορία προϊόντος, η Apple ανακοίνωσε τα εξής έσοδα:

    Έσοδα iPhone: 69,70 δισ. δολάρια, (εκτίμηση για 67,82 δισ. δολάρια)
    Έσοδα Mac: 7,78 δισ. δολάρια (εκτίμηση για 7,73 δισ. δολάρια)
    Έσοδα iPad: 7,02 δισ. δολάρια (εκτίμηση για 7,33 δισ.)
    Έσοδα από άλλα προϊόντα: 11,95 δισ. δολάρια (εκτίμηση για 11,56 δισ.)
    Έσοδα από υπηρεσίες: 23,12 δισ. δολάρια (εκτίμηση για 23,35 δισ.)

    Διαβάστε επίσης

    Amazon: Στα 170 δισ. δολάρια τα έξοδα στο δ’ τρίμηνο

    Meta: Υπερτριπλασίασε τα καθαρά κέρδη στο δ΄ τρίμηνο – Δίνει για πρώτη φορά μέρισμα!



    ΣΧΟΛΙΑ