• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500, με απώλειες έκλεισε ο Nasdaq

    χρηματιστής στη Wall Street παρακολουθεί τη συνεδρίαση


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια θετική εβδομάδα για την αγορά,  η οποία βρίσκει τον Dow Jones και τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 32.778,64 μονάδες, με άνοδο 0,90%, ο S&P 500 στις 3.943,34 μονάδες, με κέρδη 0,10% ενώ αντίθετα ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες  ο,59% στις 13.319,86 μονάδες.

    Η αγορά είδε την Πέμπτη τον Τζο Μπάιντεν να επισπεύδει την υπογραφή του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την συνέχιση του συμπληρωματικού επιδόματος ανεργίας, την αύξηση της απευθείας επιχορήγησης στα αμερικανικά νοικοκυριά στα 1.400 δολάρια, την χρηματοδότηση των τοπικών κυβερνήσεων και πολιτειών και την χρηματική ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

    Ωστόσο, η προσδοκία για την ανάπτυξη που φέρνει το νέο πακέτο προκαλεί, παράλληλα, ανησυχία για μια πιθανή ενίσχυση του πληθωρισμού, κάτι που ίσως προκαλέσει αλλαγή στάσης στη νομισματική πολιτική της FED. Ανησυχία που προκαλεί νέες πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται ξανά στο 1,62%. 

    Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα 1,3% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009. Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,8%, μετά από άνοδο 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στις τεχνολογικές μετοχές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από το χαμηλό κόστος δανεισμούς. Αντίθετα, θετικό είναι το κλίμα για τις μετοχές ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και της βιομηχανίας, καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη.

    Είναι χαρακτηριστικό πως την Πέμπτη, μετά και τη νέα άνοδο των αποδόσεων,  και οι πέντε μετοχές που σχηματίζουν τις FAANG έκλεισαν με πτώση (Facebook -2%, Apple -0,75%, Amazon -0,77%, Netflix -0,96%, Alphabet (Google) -2,41%) ενώ απώλειες σημείωσαν και οι Microsoft -0.58%, Intel  -0.65% από τις μετοχές του Dow Jones, με την μετοχή τηςSalesforce να σημειώνει την χειρότερη επίδοση στον δείκτη (-1,73%).

    Αντίθετα τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών του Dow Jones κατέγραψαν οι Boeing (6,82%), Caterpillar (4,20%) και Walgreens (3,28%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 4,1%, ο  S&P 500  με άνοδο 2,6%, ενώ ο  Nasdaq με κέρδη 3,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ