• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στους δείκτες – Ισχυρά κέρδη 6% για την Tesla

    Wall Street


    Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται στην Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, με τους επενδυτές να αναλύουν τα αποτελέσματα των εταιρειών έχοντας παράλληλα στραμμένη την προσοχή τους στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ παρουσίασε και το νέο εργαλείο ΤPI.

    Δεύτερη σερί ημέρα ανόδου χθες για τους βασικούς δείκτες με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο, με Netflix, Amazon και Meta να δίνουν το σύνθημα. Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.874,84 μονάδες με άνοδο 0,15%, ο S&P 500 στις 3.959,90 μονάδες με κέρδη 0,59% ενώ ο Nasdaq στις 11.897,65 μονάδες με άλμα 1,58%.

    Σήμερα η μέρα ξεκίνησε πτωτικά, με τον Nasdaq ωστόσο να γυρίζει αυτή την ώρα σε θετικό έδαφος. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στα εταιρικά αποτελέσματα με την Tesla και American Airlines να πρωταγωνιστούν την σημερινή ημέρα. Η μετοχή της Tesla προσθέτει πάνω από 6% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τα οποία ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου. Από την άλλη η American Airlines παρά τα εξαιρετικά της αποτελέσματα, όπου εμφάνισε τα υψηλότερα τριμηνιαία έσοδα στην ιστορία της, δέχεται ισχυρές πιέσεις άνω του 8%.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται την ΕΚΤ η οποία προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της μετά από 11 χρόνια, αυξάνοντάς τα κατά 50 μονάδες βάσης. Η κίνησή της έρχεται ως συνέχεια των επιθετικών αυξήσεων στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες. Μια καθυστέρηση για την οποία έχει δεχθεί κριτική η ΕΚΤ. Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα το ευρώ είναι αποδυναμωμένο έναντι του δολαρίου και η Ιταλία βυθίζεται στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης.

    H μετοχή της United Airlines δέχεται απώλειες 8,8% καθώς εμφάνισε χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα τριμήνου. Η Carnival σημειώνει απώλειες 12% μετά την ανακοίνωση κοινής προσφοράς μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων. Από την άλλη ήπια κέρδη κάτω του 1% σημειώνουν οι τεχνολογικές NVIDIA, AMD, Amazon και Apple ενώ μεγάλα κέρδη άνω του 3% σημειώνει η Snap.

    Το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση κοντά στο 4% στα 95 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου πέφτει 3,1% στα 103 δολάρια το βαρέλι, μετά τις δηλώσεις από πλευράς Ρωσίας ότι θα σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου αν η τιμή πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής. Έτσι πτωτικά κινούνται και οι μετοχές ενέργειας, με την Exxon Mobil να πέφτει -2,5% και την Chevron -1,8%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,62% στις 31.678 μονάδες, ο S&P 500 επίσης δέχεται πιέσεις 0,03% στις 3.959 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει μικρή άνοδο 0,25% στις 11.928 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Στις 50 μ.β. η αύξηση στα επιτόκια – Νέο εργαλείο για τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ