• Ενέργεια

    Ρωσία: Θα σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου αν η τιμή πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής

    • NewsRoom

    φωτογραφία: Bloomberg


    Η Ρωσία θα σταματήσει την εξαγωγή πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αν τη τιμή πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ.

    «Εάν οι τιμές αυτές για τις οποίες μιλάνε είναι πιο χαμηλές από το κόστος παραγωγής πετρελαίου, τότε φυσικά η Ρωσία δεν θα διασφαλίσει τις προμήθειες πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό σημαίνει, ότι απλά εμείς δεν θα δουλεύουμε με ζημιά».

    Γελεν: Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου

    Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι πριν από λίγες μέρες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν δήλωσε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι ζωτική σημασίας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Ειδικότερα, μιλώντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της G20, η κ. Γέλεν τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο δύο βασικές οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια που σαρώνουν τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να δουν να επιβάλλεται ένα διεθνές πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο.

    Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, η οποία πουλάει πετρέλαιο κάνοντας μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς, επειδή πολλά ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν σταματήσει να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο.

    Στα τέλη Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 εργάζονται για να υπάρξει μια οριακή τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

    Διαβάστε επίσης:

    Κύπρος: Σε αναζήτηση συνεργειών για το κοίτασμα Αφροδίτη

    Πεσκόφ: Αξιόπιστος πάροχος αερίου η Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ