• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής

    • NewsRoom
    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Προσπάθεια να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος επιχειρούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της Παρασκευής, με την αγορά να προβληματίζεται από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού, τα οποία ήταν ελαφρώς πιο αυξημένα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Ειδικότερα, μια ώρα μετά το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 35.349 μονάδες με άνοδο 0,49% ενώ ο S&P 500 στις 4.474 μονάδες με κέρδη 0,14%. Αντίθετα ο Nasdaq υποχωρεί στις 13.712 μονάδες με απώλειες -0,19%.

    Η αγορά έκλεισε με οριακή άνοδο την Πέμπτη, καθώς το θετικό κλίμα που επικράτησε στο άνοιγμα της συνεδρίασης μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή περιορίστηκε αισθητά καθώς πέρναγε η ώρα.

    Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής έδειξαν πως ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,8% σε επίπεδο έτους και κατά 0,3% σε επίπεδο μήνα, ελαφρά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε επίσης κατά 0,3%, από υποχώρηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε επίπεδο έτους σημείωσε άνοδο 2,4%, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,3%.

    Την ίδια ώρα, ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ μικρή πτώση σημείωσαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 71,2 μονάδες από 71,6 μονάδες τον Ιούλιο. Οι καταναλωτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σε διάστημα ενός έτους θα κινηθεί στο 3,3% από 3,4% που ανέμεναν τον Ιούλιο.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής αυξάνουν ξανά την ανησυχία γύρω από τις κινήσεις της FED τον Σεπτέμβριο, καθώς παραμένει αβέβαιο το τι θα αποφασίσουν οι αξιωματούχοι της επιτροπής FOMC. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Τζερόμ Παόυελ μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα η FED.

    Σε επίπεδο μετοχών, ισχυρά ανοδικά κινούνται οι  Merck, UnitedHealth Group, Honeywell International και Chevron μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, ενώ στον αντίποδα βουτιά 1% σημειώνει η μετοχή της Walt Disney. Ο κολοσσός της διασκέδασης είχε τη μ μετοχή της την Πέμπτη να σημειώνει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τίτλων τόσο του Dow Jones όσο και του S&P 500, με άνοδο άνω του 4%, παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο ήταν μάλλον απογοητευτικά, με τους συνδρομητές του Disney+ να μειώνονται κατά 7% . Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών για τις συνδρομές σε υπηρεσίες streaming χωρίς διαφημίσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Ελαφρά αυξημένοι οι δείκτες τιμών παραγωγού

    Πετρέλαιο: Καμπανάκι ΙΕΑ για υψηλότερες τιμές το 2023

    ΗΠΑ: Υποχώρησε οριακά η καταναλωτική εμπιστοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ