• Οικονομία

    ΗΠΑ: Υποχώρησε οριακά η καταναλωτική εμπιστοσύνη

    • NewsRoom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν


    Ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ μικρή πτώση σημείωσαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 71,2 μονάδες από 71,6 μονάδες τον Ιούλιο.

    Οι καταναλωτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σε διάστημα ενός έτους θα κινηθεί στο 3,3% από 3,4% που ανέμεναν τον Ιούλιο.

    «Με τον δείκτη τώρα στις 71,2 μονάδες, το καταναλωτικό κλίμα είναι τώρα περίπου 42% πάνω από το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2022 και πλησιάζει τον ιστορικό μέσο όρο των 86», δηλώνει η διευθύντρια της έρευνας Joanne Hsu.

    «Γενικά, οι καταναλωτές κατάλαβαν λίγες διαφορές στο οικονομικό περιβάλλον από τον περασμένο μήνα, ωστόσο είδαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με μόλις πριν από τρεις μήνες».

    Οι προσδοκίες για τις τιμές επίσης άλλαξαν ελάχιστα, με αυτές για το επόμενο έτος να σημειώνουν πτώση κατά ένα 1/10 της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,3%.

    Σύμφωνα με την Hsu, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες παρέμειναν «ανεβασμένες» σε σύγκριση με το εύρος 2,2-2,6% που παρατηρήθηκε τα δύο χρόνια πριν από το χτύπημα της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Ελαφρά αυξημένοι οι δείκτες τιμών παραγωγού



    ΣΧΟΛΙΑ