• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED – Νέο ρεκόρ για S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, με την αγορά να στρέφει την προσοχή της στα πρακτικά της FED αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την αύξηση του εταιρικού φόρου, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων για τα έργα υποδομής.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης-17ης Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της FED διαπίστωσαν μεν σημαντική βελτίωση στην πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, εκτιμούν ωστόσο πως πρέπει να πραγματοποιηθεί μεγαλύτερη πρόοδος πριν την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Τα μέλη της Fed ψήφισαν να διατηρηθούν τόσο τα  επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν όσο και η αγορά ομολόγων αξίας τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.

    Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως το ποσοστό ανεργίας μπορεί να μειωθεί κοντά στο  4,5% έως το τέλος του έτους, ενώ ο πληθωρισμός να ανέβει στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον στόχο της FED.

    Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα της αύξησης του εταιρικού φόρου, από το 21% στο 28%, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο «μαμούθ» για τα έργα υποδομής.

    Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το σχέδιο του  για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, λέγοντας πως έχει ως στόχο την άντληση επιπλέον 2,5 τρισ. δολαρίων τα επόμενα 15 χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν σε βάθος δεκαετίας 2 τρισ. δολάρια από κέρδη αμερικανικών εταιρειών που ως τώρα δηλώνονταν στο εξωτερικό.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι το σχέδιο θα βάλει τέλος στην «παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω» στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών. «Τα έσοδα από φόρους βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο πολλών γενιών. Αν συνεχίσουν να υποχωρούν, θα έχουμε λιγότερα χρήματα να επενδύσουμε σε δρόμους, γέφυρες, ευρυζωνικές συνδέσεις και R&D» τόνισε.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ να δείχνουν διεύρυνση τον Φεβρουάριο, σε νέο ιστορικό υψηλό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 71,1 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, από 67,8 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.446,26 μονάδες, με άνοδο 0,05%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 4.079,95 μονάδες, με άνοδο 0,15%. Αντίθετα, ο Nasdaq  έκλεισε στις 13.688,84 μονάδες, με απώλειες -0,07%, παρά το θετικό κλείσιμο των μετοχών των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

    Μεταξύ των μετοχών του Dow Jones τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της JPMorgan (1,57%) ενώ ακολούθησαν αυτές των τεχνολογικών Apple (1,34%) και  Intel (1,05%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Disney (-1,14%), ενώ ακολούθησαν αυτές των Boeing (-1,02%) και Dow (-0,94%).



    ΣΧΟΛΙΑ