• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μεικτά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες μετά και τη νέα ομιλία Πάουελ

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Η νέα κατάθεση του Τζερόμ Παόυελ στο Κογκρέσο, αυτή τη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν μπόρεσε να προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλη ανακούφιση στη Wall Street,  με τους βασικούς της δείκτες να κλείνουν με μεικτά πρόσημα.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0,18% στις 32.798,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 στις 3.992,01 μονάδες με άνοδο 0,14% και ο Nasdaq στις 11.576,00 μονάδες με κέρδη  0,40%

    Τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve δεν θα έχει άλλη εναλλακτική από το να παραμείνει επιθετική τους επόμενους μήνες αυξάνονται, με τους traders μάλιστα να ποντάρουν πλέον σε μια αύξηση κατά 50 μ.β. κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

    Οι μετοχές προσπάθησαν να επανακάμψουν, πάντως, μετά το sell off της Τρίτης, βρίσκοντας ένα στήριγμα στη διαβεβαίωση του επικεφαλής της Fed ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον ρυθμό σύσφιξης και ότι η κεντρική τράπεζα δεν επιδιώκει να προκαλέσει ύφεση. Ωστόσο, ο Πάουελ επανέλαβε ότι η επιτάχυνση του ρυθμού των αυξήσεων εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι, καθώς τα επιτόκια ενδέχεται να φτάσουν σε υψηλότερη κορυφή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως εν μέσω ενδείξεων ισχυρότερης οικονομίας.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της FED θα εξετάσουν εξονυχιστικά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής για τρεις βασικούς δείκτες: μισθοδοσία, μισθολογικά κέρδη και ποσοστό ανεργίας. Εάν όλα δείχνουν μια ισχυρή αγορά εργασίας – ίσως και λίγο πιο ισχυρή από την πρόβλεψη – αυτό θα είναι ένα πράσινο φως για μια μεγαλύτερη άνοδο , πιθανότατα θα μειώσει το σασπένς στις εκθέσεις για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.

    Η Fed ήταν πολύ συνεπής στο ότι «αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερος, θα αυξήσουμε περισσότερο», δήλωσε η Kara Murphy στην Kestra Investment Management. «Και τώρα η αγορά εκπλήσσεται που η Fed λέει ότι ίσως χρειαστεί να επιταχύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων».

    Η αγορά ομολόγων είδε επίσης μερικές ανατροπές την Τετάρτη, καθώς οι έμποροι διπλασιάζουν την προοπτική ύφεσης των ΗΠΑ , με τους επενδυτές swap να τιμολογούν σε ολόκληρη την ποσοστιαία μονάδα των αυξήσεων της Fed στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις. Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων 2 και 10 ετών αυτή την εβδομάδα μεγάλωσε άνω της μιας  ποσοστιαίας μονάδας για πρώτη φορά από το 1981.

    Ο πρόεδρος της Fed Bank of Richmond Thomas Barkin δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια , χωρίς να δώσει γνώμη για το μέγεθος της αύξησης που σχεδιάζεται αργότερα αυτόν τον μήνα. «Έχουμε δει κάποια πρόοδο, αλλά στο 5,5% ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, και ως εκ τούτου έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε».

    Οι οικονομολόγοι της Citigroup Inc. βλέπουν τη Fed να αυξάνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώνοντας την Goldman Sachs Group Inc. στην άρση των προβλέψεών τους. Αύξησαν την εκτίμηση από 25 μονάδες βάσης και αύξησαν επίσης την πρόβλεψή τους για επιτόκια αιχμής σε ένα εύρος από 5,5% έως 5,75%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Δεύτερη ημέρα απωλειών μετά το sell-off της Τρίτης

    Χρυσός: Νέες ηπιες απώλειες μια μέρα μετά τη δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ