• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures λίγο πριν το άνοιγμα

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Μικτή εικόνα για τα futures λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο ενός πολύ ισχυρού Αυγούστου, τον καλύτερο των τελευταίων 30 χρόνων.

    Στην τελευταία συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μικτά πρόσημα, γεγονός όμως που δεν τους εμπόδισε να σημειώσουν ιστορικές αποδόσεις. Συγκεκριμένα ο Dow Jones σημείωσε την καλύτερη επίδοση Αυγούστου από το 1984, ο S&P 500 την καλύτερη επίδοση του συγκεκριμένου μήνα από το 1986 και ο Nasdaq τον καλύτερο Αύγουστο από το 2000. Και όλα αυτά εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού, που οδήγησε στην ύφεση πολλές οικονομίες παγκοσμίως.

    Ο δείκτης Dow Jones στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 28.430,05 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.500,31 μονάδες με πτώση -0,22%. Ο τεχνολογικός Νasdaq έκλεισε στις 11.775,46 μονάδες με άνοδο 0.68%, με την μετοχή της Tesla να κάνει για ακόμη μια συνεδρίαση την διαφορά καθώς σημείωσε άνοδο 12,57%, κλείνοντας στα 498,32 δολάρια.

    Αυτό που οδήγησε την αγορά να σημειώσει ένα από τους ισχυρότερους Αυγούστους των τελευταίων 30 χρόνων και μάλιστα εν μέσω της κρίσης λόγω κορονοϊού, είναι τα αισιόδοξα στοιχεία που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Federal Reserve, ανακοίνωσε την στροφή που κάνει στην πολιτική της προσαρμόζοντας το πλάνο της στις ανάγκες της οικονομίας, με βασικό στόχο να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

    Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα επιτρέπεται πλέον να ξεπεραστεί ο στόχος για πληθωρισμό 2% προκειμένου να υπάρξει τόνωση των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας, πριν αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων. Με δεδομένο πως ακόμα και σήμερα ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του 2%, αυτό σημαίνει πως πιθανότατα τα μηδενικά επιτόκια θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν μια βασική μηνιαία έκθεση θέσεων εργασίας την Παρασκευή, η οποία προβλέπεται να δείξει ότι οι μισθοδοσίες συνέχισαν να ανακάμπτουν τον Αύγουστο.

    Ωστόσο θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς  φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, ότι ξεκίνησε την εγγραφή ενηλίκων για χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου ενός υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones χάνουν ήπια 19 μονάδες, ή στο 0,07% ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια του S&P 500 κερδίζουν στις 3,507 μονάδες στο 0,23%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του τεχνολογικού Nasdaq είναι στις 12.226 μονάδες, στο +0,93%.



    ΣΧΟΛΙΑ