• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures, κυριαρχεί η αισιοδοξία στις αγορές

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μικτά πρόσημα επικρατούν στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street μετά το χθεσινό εντυπωσιακό κλείσιμο, όπου Dow Jones και S&P 500 βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας έφεραν αισιοδοξία στους επενδυτές και οδήγησαν τους δείκτες σε νέα υψηλά. Ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 33.527,19 μονάδες, σημειώνοντας άλμα 373,98 μονάδων (+1,13%), κλείνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Ιστορικό υψηλό και για τον S&P 500 που έκλεισε στις 4.077,91 μονάδες, με άνοδο 1,44%, ενώ στο 1,67% έκλεισε ο Nasdaq, τερματίζοντας την ημέρα στις 13.705,59 μονάδες.

    Μπορεί τα futures να υποχωρούν ελαφρώς λίγο πριν το άνοιγμα, ωστόσο ο τόνος αισιοδοξίας που δημιούργησαν στην αγορά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκαν χθες, αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα. Οι επενδυτές είδαν την Δευτέρα τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών να ενισχύονται τον μήνα Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτης PMI της IHS Markit, να αυξάνεται στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο, από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το καλοκαίρι του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 60 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης PMI για μεταποίηση και υπηρεσίες, διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες τον Μάρτιο από 59,5 τον Φεβρουάριο.

    Φυσικά το κλίμα αισιοδοξίας έρχεται να τονώσει και το σχέδιο εμβολιασμού, που στις Ηνωμένες Πολιτείες τρέχει με βήμα γοργόν. Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει περισσότερες από 165 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 από την Κυριακή το πρωί και έχουν διανείμει σχεδόν 208 εκατομμύρια, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην πρόταση για έργα υοδομών του προέδρου Joe Biden ύψους 2 τρισ. δολαρίων και τις πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα, ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ζήτησε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εταιρειών «για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις έχουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα που θα επενδυθούν σε κοινά αγαθά και θα ανταποκρίνονται σε κρίσεις».

    Στο επίκεντρο σήμερα αναμένεται να βρεθούν οι μετοχές που είναι προσανατολισμένες στο άνοιγμα του εμπορίου, όπως η Carnival operator cruise, και η Norwegian Cruise Line, η οποία στοχεύει στην επανεκκίνηση των πτήσεων της μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Η Norwegian Cruise δήλωσε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει να ταξιδεύει έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Καραϊβική και σε Ελληνικά νησιά τον Ιούλιο, ξεκινώντας εκδρομές μετά από ένα χρονικό κενό που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας.

    Ανοδικά λίγο πριν το άνοιγμα κινούνται μεταξύ άλλων οι μετοχές της BP (+2,93%), της Mudrick Capital Acquisition (+7,86%) και της Gamestop (+0,82%), ενώ ήπια πτώση παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές.

    Οι εταιρείες ενέργειας όπως οι Exxon Mobil , Marathon Oil, Occidental Petroleum και Devon Energy αυξήθηκαν μεταξύ 0,44% και 1,34% στην αγορά καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

    Σε αυτό το κλίμα, τα futures του Dow Jones χάνουν ήπια 71 μονάδες ή 0,2%, του S&P 500 επίσης υποχωρούν κατά 0,18% ενώ του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται ανοδικά κατά 0,04%.



    ΣΧΟΛΙΑ