• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα για τα futures – Απώλειες 2,5% για τη J&J μετά την απόφαση για αναστολή των εμβολιασμών

    Wall Street


    Μικτά πρόσημα κυριαρχούν στα futures των βασικών δεικτών της Wall Street την Τρίτη, με την αγορά να παρακολουθεί τις αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναμένοντας παράλληλα τα στοιχεία από την έκθεση για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν το κλίμα της αγοράς.

    Την Δευτέρα η Wall Street έκλεισε με μικρές απώλειες με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Oι τράπεζες JPMorgan, Citigroup, Bank of America , Wells Fargo και Goldman Sachs θα είναι οι πρώτες που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τους επενδυτές να αναμένουν ισχυρή απόδοση από τη δραστηριότητα συναλλαγών και συμφωνιών. Έτσι ο Dow Jones έκλεισε στις 33.745,40 μονάδες με απώλειες 0,16%, ο S&P 500 στις 4.127,99 μονάδες με απώλειες -0,02%, ενώ ο Nasdaq στις 13.850 μονάδες με απώλειες -0,36%.

    Αρνητικό κλίμα δημιούργησε στην αγορά η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson καθώς εντοπίστηκαν περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα κάνουν σήμερα έκκληση για την άμεση αναστολή της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson έπειτα από την εμφάνιση σε εμβολιασθείσες μιας σπάνιας διαταραχής που περιλαμβάνει τη ανάπτυξη θρομβώσεων μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση. Αυτή η είδηση ακολουθεί παρόμοια ζητήματα που προέκυψαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, που είχε ως αποτέλεσμα αρκετές χώρες στην Ευρώπη καθώς και τον Καναδά και την Αυστραλία να διακόψουν τη χρήση του εμβολίου.

    Οι δείκτες της Wall έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ τελευταία, με τη βοήθεια των προσδοκιών για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο συνδυασμός πρωτοφανών επιπέδων δημοσιονομικών κινήτρων και αύξησης της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να εντείνει τις νομισματικές πολιτικές της ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

    Αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να επισημάνουν ότι θεωρούν οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού προσωρινή και παραμένουν προσηλωμένοι στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα των θέσεων εργασίας. Η αγορά ομολόγων πραγματοποίησε επίσης συναλλαγές σε υποτονικό τόνο την Τρίτη, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετους να διαπραγματεύεται αυτή την ώρα κοντά στο 1,69%, πολύ κάτω από το ετήσιο υψηλό του περίπου 1,78% που παρατηρήθηκε στα τέλη Μαρτίου.

    Η μετοχή της J&J σημειώνει απώλειες 2,4% στην προαγορά μετά την ανακοίνωση για «πάγωμα» της χορήγησης του εμβολίου. Η μετοχή της American Airlines υποχωρεί 2,9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η αεροπορική εταιρεία αναμένει υψηλότερες ζημίες στο τρίμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το α΄ τρίμηνο αναμένει καθαρές ζημιές 1,2-1,3 δισ. δολαρίων. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, οι καθαρές ζημιές διαμορφώνονται στα 2,7-2,8 δισ. δολάρια.

    H μετοχή της Altimeter Growth προσθέτει 3,5% στην προαγορά της Τρίτης, καθώς η εταιρία ταχυμεταφορών και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Ασίας, Grab, συμφώνησε στη συγχώνευσή της με εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) που υποστηρίζεται από την Αltimeter σε μια συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της Moderna αυξήθηκε κατά 7%, επωφελούμενη από τις εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 0,2%, του S&P 500 χάνουν ήπια 0,02% ενώ του Nasdaq προσθέτουν 63 μονάδες ή 0,45%.



    ΣΧΟΛΙΑ