• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικρή άνοδος για τα futures εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό – Τι γίνεται με την Clover Health

    Χρηματιστήριο


    Μικτά πρόσημα για τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές είναι νωχελικοί εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Πέμπτη.

    Χθες Τρίτη, η κατάσταση δεν ήταν πολλή διαφορετική. Άλλωστε μετά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν πως και πως τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, με το βλέμμα ταυτόχρονα να στρέφεται στη FED. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου θα αυξηθεί 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υψηλότερα από το 4,2% του Απριλίου, το οποίο ήταν η ταχύτερη αύξηση από το 2008. Οι επενδυτές ωστόσο ανησυχούν ότι αυτή η ταχύτατη ανάκαμψη θα ασκήσει πιέσεις στη FED ώστε να «μαζέψει» τη χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει επιβάλλει λόγω της πανδημίας.

    Η αγορά επικεντρώθηκε την Τρίτη στα στοιχεία από το εμπόριο και την αγορά εργασίας, ενώ παρακολούθησε με ενδιαφέρον τη νέα πτώση των κρυπτονομισμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, το εμπορικό έλλειμμα στις υποχώρησε τον Απρίλιο στα 68,9 δισ. δολ. από 75 δισ. δολ. τον Μάρτιο, με τους αναλυτές να εκτιμούσαν πως θα διαμορφωνόταν στα 69 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν πως οι κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 9,3 εκατ. έναντι 8,3 εκατ. τον Μάιο και πρόβλεψης για 8,2 εκατ. από του οικονομολόγους, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε τον Μάιο στις 99,6 μονάδες από 99,8 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 101 μονάδες.

    Έτσι, Dow Jones έκλεισε στις 34.599,82 μονάδες, με πτώση -0,09%, ο S&P 500 στις 4.227,26 μονάδες, με άνοδο 0,02% και ο Nasdaq στις 13.924,91 μονάδες, με άνοδο 0,31%.

    Σήμερα, η Wall Street για ακόμη μία ημέρα, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αναχρηματοδότηση μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Η Ένωση Τραπεζιτών Ενυπόθηκων Δανείων (MBA) δήλωσε την Τετάρτη ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αγοράς μειώθηκε 3,1% την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου. Αυτό αντικατόπτριζε μείωση κατά 5,1% των αιτήσεων αναχρηματοδότησης και ήταν 27% χαμηλότερη από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Ο δείκτης αγορών αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

    Χθες τη «τιμητική» τους είχαν ξανά οι μετοχές «meme», με τη GameStop να προσθέτει 7% στα 300 δολάρια ενώ η AMC να κλείνει με μικρά κέρδη 0,36%. Την έκπληξη ωστόσο έκανε η μετοχή της Wendy’s η οποία έκλεισε με άνοδο 25,85% στα 28,87 δολάρια, αλλά και η Clover Health Investments η οποία έκλεισε με μια εκπληκτική άνοδο της τάξης του 85,82%. Σήμερα η Wendy’s κινείται νωχελικά με μικρή άνοδο, ενώ από την άλλη η Clover συνεχίζει δυναμικά καθώς στη προαγορά προσθέτει άνω του 20%. Η Clover, η οποία βρίσκεται μεταξύ των περισσότερο σορταρισμένων μετοχών στα αμερικανικά χρηματιστήρια, έχει ανακύψει ως η νέα «αγαπημένη» των μεμονωμένων traders, οι οποίοι προηγουμένως είχαν προκαλέσει την εκτίναξη των μετοχών των AMC Entertainment Holdings και GameStop Corp σε forums όπως το WallStreetBets της Reddit.

    Η Lordstown Motors σημειώνει πτώση άνω του 4%, συνεχίζοντας πτωτικά μετά τη βουτιά κατά 16% της Τρίτης, όταν η εταιρεία προειδοποίησε ότι η επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων ενδέχεται να αποτύχει. Είχε αναφέρει καθαρή ζημία 125 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η Campbell Soup επίσης μειώθηκε κατά 7,4% όταν η εταιρεία ανέφερε πτώση σχεδόν 5% στα τριμηνιαία κέρδη, επηρεασμένη από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Έτσι στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones κινούνται ανοδικά κατά μόλις 0,01%, του S&P 500 κερδίζουν 5 μονάδες ή 0,13% και του τεχνολογικού Nasdaq προσθέτουν 53 μονάδες ή 0,38%.



    ΣΧΟΛΙΑ