• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικρή άνοδο με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Πάουελ – Σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες

    χρηματιστές στη wall street


    Ήπια άνοδο σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Cato Institute αλλά και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγο νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    Χθες ο Nasdaq έσπασε το επταήμερο αρνητικό του σερί βρίσκοντας στήριξη στην βίαιη υποχώρηση των τιμών πετρελαίου αλλά και στην υποχώρηση των ομολόγων την Τετάρτη. Συγκεκριμένα το κλείσιμο της Τετάρτης βρήκε τον Dow Jones να κλείνει με άλμα 435,98 μονάδων ή 1,40%. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.979,87 μονάδες με άνοδο 1,83% ενώ ο Nasdaq εκτοξεύθηκε κατά 246,99 μονάδες ή 2,14% και έκλεισε στις 11.791,90 μονάδες.

    ΕΚΤ και Πάουελ «προβληματίζουν» τους επενδυτές

    Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ΕΚΤ, η πρόεδρος της οποίας Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε νέα ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού που απειλεί να «πληγώσει» βαθιά την παγκόσμια οικονομία. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε τρόφιμα και ενέργεια», εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την ενεργειακή επάρκεια και πως αυτή θα συνεχίσει να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις». Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων και προειδοποίησε ότι «οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι υψηλοί και επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα από την ενεργειακή κρίση. Μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο». «Έχουμε κι άλλα βήματα προς αυτό τον ρυθμό για να επιστρέψουμε στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε με μεγαλύτερο ρυθμό θα το κάνουμε», ανέφερε. Έχουμε ένα στόχο, μια αποστολή. Έχουμε απίστευτα υψηλά νούμερα πληθωρισμού. Θέλουμε οι οικονομικοί παράγοντες να κατανοήσουν ότι η ΕΚΤ βλέπει σοβαρά την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

    Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, το ευρώ κατέγραψε σημαντική πτώση, πέφτοντας κάτω από την ισοτιμία 1-1 με το δολάριο, την οποία είχε ξεπεράσει το πρωί της Πέμπτης, πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Πτώση της τάξης του 0,24% κατέγραψε και η λίρα έναντι του δολαρίου. Πτώση πραγματοποιούν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, με τον DAX να υποχωρεί 0,97%, και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να χάνει 0,3%.

    Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν θορυβήσει και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αναμένουν σχετικές ανακοινώσεις νέας αύξησης επιτοκίων από τον Τζερόμ Πάουελ στις 21 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στο Cato Institute όπου σε ομιλία του ο επικεφαλής της Fed υποστήριξε για ακόμα μια φορά ότι εργάζεται σκληρά για την μείωση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%.

    Η Goldman Sachs αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, και πλέον αναμένει αύξηση εντός του Σεπτεμβρίου κατά 0,75% και εντός του Νοεμβρίου κατά 0,50%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,50% και 0,25% αντίστοιχα. «Οι αξιωματούχοι της Fed ακούγονται πολύ επιθετικοί πρόσφατα και φαίνεται ότι υπονοούν ότι η πρόοδος προς τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν είναι τόσο ομοιόμορφη ή τόσο γρήγορη όσο θα ήθελαν», γράφουν οι οικονομολόγοι στο σημείωμα.

    Χθες η έρευνα της Fed, γνωστή ως Beige Book, ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτυσσόταν ελαφρώς, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους «παραμένουν σχετικά αδύναμες», λόγω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων και των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και στην προσφορά αγαθών. Η έρευνα ανέφερε ότι η μεγάλη άνοδος των τιμών εντός του έτους έχει αρχίσει να ατονεί, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Το ποσοστό του πληθωρισμού, στο 9% τον Ιούνιο, άγγιξε υψηλά 41 ετών.

    Το δύσκολο κλίμα που επικρατεί στις αγορές αποτυπώνεται και σε νέα έκθεση της Deutsche Bank, με τους αναλυτές να κρίνουν ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών στη Wall Street παραμένουν πολύ υψηλές. «Ο κίνδυνος ύφεσης διαφαίνεται και τα κέρδη των εταιρειών αναμένεται να πέσουν», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας με επικεφαλής τον Binky Chadha. «Αν πέσουμε σε ύφεση, το sell-off έχει δρόμο ακόμα», ανέφερε ο Chadha, ο οποίος προβλέπει ότι ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να γκρεμιστεί ακόμα και στις 3.000 μονάδες, δηλαδή 25% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

    Μακροοικονομικά στοιχεία

    Νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

    Συγκεκριμένα οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου από 228.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 240.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε στις 233.000 από 240.500. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 1,473 εκατ. από 1,437 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μετοχές

    Ανοδικά κινούνται οι τράπεζες μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα η Bank of America προσθέτει 2,6%, η JP Morgan ανεβαίνει ηπιότερα κατά 1,76% ενώ η Goldman Sachs σημειώνει κέρδη λίγο πάνω του 1%.

    Η μετοχή της Regeneron προσθέτει πάνω από 14% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έβγαλε θετικές ενδείξεις από εργαστηριακές δοκιμές για ένα φάρμακο για το οίδημα ωχράς κοιλίδας, που προκαλείται από τον διαβήτη. Η Moderna επίσης ανεβαίνει άνω του 4% στα 140 δολάρια.

    Ισχυρά κέρδη άνω του 7% σημειώνει η μετοχή της Snap, ενώ πάνω από 10% προσθέτει και η GameStop.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει ήπια 0,28% στις 31.670 μονάδες, ο S&P 500 επίσης σημειώνει κέρδη 0,34% στις 3.994 μονάδες ενώ άνοδο 40 μονάδων ή 0,34% σημειώνει και ο Nasdaq στις 11.835 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Βουτιά 25% στη Wall Street, σε περίπτωση ύφεσης



    ΣΧΟΛΙΑ