• Οικονομία

    EKT: Νέα αύξηση 0,75% στα επιτόκια – Επιθετική κίνηση από τη Λαγκάρντ

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Με μία επιθετική κίνηση συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων η ΕΚΤ, αυξάνοντας τα κατά 0,75%.

    Το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση, και αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 9,1% τον Αύγουστο. Η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης σε ορισμένους τομείς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και τα φαινόμενα συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών».

    Λαγκάρντ: Θα συνεχίζουμε την αύξηση των επιτοκίων

    «Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε τρόφιμα και ενέργεια», εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την ενεργειακή επάρκεια και πως αυτή θα συνεχίσει να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων και προειδοποίησε ότι «οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι υψηλοί και επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα από την ενεργειακή κρίση. Μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο».

    «Έχουμε κι άλλα βήματα προς αυτό τον ρυθμό για να επιστρέψουμε στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε με μεγαλύτερο ρυθμό θα το κάνουμε», ανέφερε.

    Έχουμε ένα στόχο, μια αποστολή. Έχουμε απίστευτα υψηλά νούμερα πληθωρισμού. Θέλουμε οι οικονομικοί παράγοντες να κατανοήσουν ότι η ΕΚΤ βλέπει σοβαρά την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

    Πλήγμα για την ανάπτυξη

    Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι μετά την ανάκαμψη του α’ εξαμήνου, η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται σημαντικά και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα εντός του έτους και το α΄ τρίμηνο του 2023» εκτιμά, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ.  

    Και προσθέτει: «Οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των ανθρώπων και, παρά την άμβλυνση των φαινομένων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς, αυτά εξακολουθούν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η δυσμενής γεωπολιτική κατάσταση, ιδίως η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών». 

    Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εμπειρογνώμονες της κεντρικής τράπεζας αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

    Η πρώτη αντίδραση των αγορών

    Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, το ευρώ κατέγραψε σημαντική πτώση, πέφτοντας κάτω από την ισοτιμία 1-1 με το δολάριο, την οποία είχε ξεπεράσει το πρωί της Πέμπτης, πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Πτώσης της τάξης του 0,24% κατέγραψε και η λίρα έναντι του δολαρίου.

    Στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίστηκε η αστάθεια, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν άνοδο.

    Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το 80% των οικονομολόγων υποστήριζε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει τον κύκλο αυξήσεων επιθετικά, με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ, να τους επιβεβαιώνει.

    Σύμφωνα με την BNP Paribas, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων με βασικό επιτόκιο στο 2% μέχρι το τέλος του πρώτο τριμήνου.

    «Αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητικό, αυτό που συμβαίνει εκεί είναι η χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχουμε δει από το εμπάργκο του πετρελαίου τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Ryan Lemand, σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Bloomberg, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση.

    «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια ύφεση, μια από τις χειρότερες υφέσεις που θα έχει αντιμετωπίσει και δεν νομίζω ότι τα risky assets το τιμολογούν σωστά», συμπλήρωσε.

    Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί το πρωί της Πέμπτης στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, κατά 0,50%, για πρώτη φορά, έπειτα από 11 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτόκια – Βάζει φωτιά η Λαγκάρντ στην ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ