• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μια ανάσα από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500 – Εβδομαδιαίο άλμα 8,1% για τον Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μπορεί να δυσκολεύτηκαν αλλά τελικά κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο για μια ακόμα ημέρα και οι τρείς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με την αγορά να συνεχίζει να βρίσκεται στους ρυθμούς που επέβαλε η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.747,86 μονάδες με άνοδο 0,10%, ο S&P 500 στις 3.992,92 μονάδες με κέρδη 0,92% και ο Nasdaq στις 11.323,33  μονάδες με νέο άλμα 1,88%. Υπενθυμίζεται πως ο Nasdaq είχε κλείσει με άνοδο άνω του 7% την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq κατάφερε μάλιστα να πετύχει την καλύτερη του επίδοση τους τελευταίους 7 μήνες, σημειώνοντας συνολικά κέρδη 8,1%. Ο Dow Jones πέτυχε για το σύνολο του πενθημέρου κέρδη 4,2% ενώ ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με συνολική άνοδο 5,9%.

    Το ράλι στις μετοχές ήρθε μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε για τον μήνα Οκτώβριο στο 7,7%, έναντι πρόβλεψης για 7,9%. Ο δείκτης είχε φτάσει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την τιμή του 9,1%.

    Η εβδομάδα είχε ανοίξει με το ενδιαφέρον των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές των ΗΠΑ. Ωστόσο οι ελπίδες της αγοράς για τη δημιουργία μιας ευρείας νίκης των Ρεπουμπλικάνων, που θα οδηγούσε σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και θα περιόριζε αισθητά τη δυνατότητα της Δημοκρατικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες ισχυρές δαπάνες, διαψεύστηκαν, καθώς η Γερουσία παρέμεινε σε σχετική ισορροπία.

    Από την άλλη, η εβδομάδα είδε την κατάρρευση της «αυτοκρατορίας» του ανταλλακτήριου κρυπτονομισμάτων FTX, έπειτα από τα ερωτηματικά που προκλήθηκαν γύρω από την ρευστότητά του. To FTX κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να μηδενίσει την αξία του, που υπολογιζόταν σε 32 δισ. δολάρια, οδηγώντας το σύνολο της αγοράς των κρυπτονομισμάτων σε πτώση. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

    Πλέον το ενδιαφέρον της αγοράς μεταφέρεται της επόμενη εβδομάδα ξανά στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις των μεγάλων εταιρειών του λιανικού εμπορίου. Οι αναλυτές αναμένουν πως η Walmart, που ανακοινώνει αποτελέσματα στις 15 Νοεμβρίου, θα καταφέρει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις τους, ωστόσο η μεγαλύτερη προσοχή αναμένεται να είναι στραμμένη στις προβλέψεις της για το επόμενο τρίμηνο, όπου περιλαμβάνεται και η περίοδος των εορτών.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο την Παρασκευή σημείωσαν οι Walgreens (7,20%), Nike (6,63%), Dow (6,37%) και Walt Disney (5.03%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι μετοχές του τομέα της υγείας,  UnitedHealth (-4,06%), Merck & Co. (-3,86%), Johnson & Johnson (-2,99%) και Amgen (-2,06%).



    ΣΧΟΛΙΑ