• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με το «δεξί» μπήκαν στον Δεκέμβριο οι βασικοί δείκτες, νέα ρεκόρ για Nasdaq και S&P 500

    χρηματιστές στη wall street


    Με ώθηση από τον εντυπωσιακό Νοέμβριο ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση της Wall Street για τον Δεκέμβριο οι βασικοί δείκτες, με τους Nasdaq και S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Η αισιοδοξία των επενδυτών συνεχίζεται έπειτα από τα συνεχόμενα θετικά νέα για τα εμβόλια κατά της πανδημίας, τα οποία ώθησαν την αγορά τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και στην πολιτική, με τη νίκη του Τζο Μπάιντεν να φαίνεται πως ξεκαθαρίζει, παρά τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει δικαστικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν στο Γουισκόνσιν, μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραδέχθηκε πως δεν έχουν διαπιστωθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν νοθεία και παραποίηση του αποτελέσματος.

    Από την πλευρά του τόσο ο Μπάιντεν όσο και η επιλογή του για το υπουργείο Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν προς το Κογκρέσο για την άμεση συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση ένα «στιβαρό» σχέδιο βοήθειας της αμερικανικής οικονομίας, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Από την πλευρά της η Γέλεν τόνισε πως «Είναι μια αμερικανική τραγωδία και είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε κατεπειγόντως. Η αδράνεια θα δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή».

    Θετικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς έπαιξαν τα θετικά στοιχεία από την Κίνα, παρά τις νέες απειλές των ΗΠΑ για επιβολή προστίμων,  αλλά και τα στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε η IHS Markit για τον Νοέμβριο, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται στις 56,7 μονάδες, από 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.823,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,63%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.662,45 μονάδες με άνοδο 1,13% σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, όπως επίσης και ο Nasdaq που έκλεισε στις 12.355,11 μονάδες με άνοδο 1,28%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 7 έκλεισαν με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (3,08%), Travelers (2,90%) και Intel (2,50%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Salesforce.com (-1,81%), για την οποία, μετά το κλείσιμο του δείκτη, έγινε γνωστό πως προχωρά στην αγορά της Slack σε ένα mega-deal που φτάνει στο ύψος των 27,7 δισ. δολαρίων, ποσό που ξεπερνά μέχρι τώρα τις εκτιμήσεις της Wall Street.



    ΣΧΟΛΙΑ