• Διεθνής πολιτική

    Τζάνετ Γέλεν: Μια παλιά γνώριμη στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

    • NewsRoom

    Η Τζάνετ Γέλεν


    Μια παλιά γνώριμη, η πρώην επικεφαλής της Fed, η Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ.

    Και αυτή η επιλογή του Τζο Μπάιντεν είναι ιστορική, καθώς μετά την Κάμαλα Χάρις, που γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν θα γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα.

    Η Γέλεν είχε στερηθεί μια δεύτερη θητεία στην Fed από τον Τραμπ, ο οποίος την απέπεμψε, κατηγορώντας την ότι κρατά τα επιτόκια χαμηλά για να ενισχύσει την κληρονομιά του Μπαράκ Ομπάμα.

    Η Γέλεν είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ενώ έχει διδάξει στο Χάρβαρντ και το LSE.

    Σύζυγός της είναι ο βραβευμένος με Νομπέλ οικονομολόγος Τζορτζ Άκερλοφ.

    Η δουλειά της Γέλεν στο υπουργείο δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς αναλαμβάνει σε μια δύσκολη συγκυρία. Ενώ φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη από τα lockdown, τα κρούσματα αυξάνονται και οι τοπικές κυβερνήσεις περιορίζουν ξανά τη δραστηριότητά τους, γεγονός που πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την ανοδική πορεία.

    Οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική ανακούφιση θα μπορούσε να απαιτήσει διαπραγματεύσεις με μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

    Την ίδια ώρα, οι σχέσεις με άλλα έθνη «καταστρέφονται» μετά από τέσσερα χρόνια επιθετικών εμπορικών τακτικών από την κυβέρνηση Τραμπ και το εθνικό χρέος διογκώνεται, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να αναμένεται να συνεχίσει να εκδίδει τεράστιους όγκους ομολόγων σε μια ολοένα και πιο εύθραυστη αγορά.

    Αυτό σημαίνει ότι η 74χρονη Γέλεν θα πρέπει να φέρει ένα μείγμα πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών γνώσεων στη δουλειά.

    Όπως αναφέρουν οι NY Times, η Γέλεν μπορεί να το κάνει, καθώς είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στον οικονομικό τομέα της Ουάσιγκτον.

    Η Γέλεν είναι γνωστή στο Κάπιτολ Χιλ, έχοντας παγκόσμιες διασυνδέσεις μετά την ηγεσία της στη Fed από το 2014 έως το 2018.

    Σε αυτή τη θέση διορίστηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου του προέδρου Μπιλ Κλίντον για οικονομικά θέματα.

    Ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε επικεφαλής στη Fed .



    ΣΧΟΛΙΑ