• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με συνολικές απώλειες 2,7% έκλεισε η χειρότερη εβδομάδα από την αρχή του 2023 για τον S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με νέες βαριές απώλειες ολοκλήρωσε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς ο ανθεκτικός πληθωρισμός επανέφερε την ανησυχία γύρω από τις επερχόμενες κινήσεις της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.816,92 μονάδες με πτώση -1,02%, ο S&P 500  στις 3.970,04 μονάδες με απώλειες -1,05% ενώ ο Nasdaq στις 11.394.94 μονάδες με πτώση -1,69%.

    Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η χειρότερη μέχρι σήμερα εβδομάδα για τη Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει συνολικές απώλειες 3%, τον S&P 500 πτώση 2,7% και τον Nasdaq 3,3%.

    Η αγορά άκουσε με απογοήτευση τα στοιχεία για τον δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης στις ΗΠΑ, ο οποίος σημείωσε αύξηση 0,6% τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,2% το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον προτεινόμενο δείκτη της FED για την μέτρηση του πληθωρισμού.

    Το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,6% τον Ιανουάριο με τις εκτιμήσεις της αγοράς να περιμένουν αύξηση 1%. Την ίδια στιγμή οι οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Ιανουάριο παραμένοντας κοντά στο χαμηλό 31 μηνών που κατέγραψαν το Δεκέμβριο.

    Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από άλλα που δείχνουν πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει ανθεκτικός καθώς η ανάπτυξη δεν επιβραδύνεται και η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή. Αυτό δίνει έδαφος στη FED να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ήρθε, μάλιστα, να ενισχύσει η δήλωση της  επικεφαλής της Fed στο Cleveland, Loretta Mester. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg «η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και αυτά να ξεπεράσουν το 5%», ενώ προσέθεσε πως πρέπει αυτά να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε πως η FED φαίνεται να έχει χάσει κάπως τον έλεγχο του πληθωρισμού, εκτιμώντας πως τα αμερικανικά επιτόκια θα μπορούσαν να φτάσουν έως το 6%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 έκλεισαν ανοδικά, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφει η Dow (1,05%). Ακολούθησαν οι JPMorgan (0,87%),  Verizon (0,58%), Chevron (0,30%),  Walmart (0,27%) και Goldman Sachs (0,09%).

    Στον αντίποδα τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Boeing (-4,80%), Microsoft (-2,18%) και Intel (-1,84%).

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Απώλειες 1,8% σε επίπεδο εβδομάδας

    Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Στο -1,42% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ