• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες 1,8% σε επίπεδο εβδομάδας για το χρυσό – Κέρδη για το πετρέλαιο

    χρυσός


    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, αγγίζοντας το πιο χαμηλό τους επίπεδο για το 2023.  Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, που το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει ζημίες.

    Έχοντας ως δεδομένο ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μία αυστηρή νομισματική πολιτική με την αύξηση των επιτοκίων να αποτελεί το «ισχυρότερο όπλο» ενάντια στην «πάλη» με τον πληθωρισμό, που καλά κρατεί, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν.

    Η επόμενη συνεδρίαση, ωστόσο, της κεντρικής τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαρτίου 2023 θα είναι καθοριστική, καθώς οι αξιωματούχοι των τραπεζών θα μιλήσουν για τις προοπτικές της οικονομίας και συνεπώς των αγορών.

    Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η FED, αυξήθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση έναντι πρόβλεψης για 1,4%.

    Την ίδια ώρα οι προσδοκίες για τον τελικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρώς για το επόμενο δωδεκάμηνο στο 4,1% από 4,2%, ενώ σε προοπτική πέντε ετών παρέμειναν σταθερές στο 2,9%, επίδοση ωστόσο που παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, πράγμα που προμηνύει ότι η αύξηση των επιτοκίων ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό ακόμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των τραπεζικών.

    Χρυσός, ασήμι, πλατίνα, παλλάδιο, χαλκός: Σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας

    Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έκλεισε με απώλειες 0,5% στα 1.817,10 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το πιο χαμηλό του επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2022. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του κίτρινου μετάλλου έκλεισε με απώλειες 1,8% σε επίπεδο εβδομάδας από το 1,3% της προηγούμενης εβδομάδας.

    Το ασήμι Μαρτίου έκλεισε με απώλειες 2,3% στα 20,81 δολάρια ανά ουγγιά, με τις τιμές του να σημειώνουν απώλειες 4,2% σε επίπεδο εβδομάδας.

    Η πλατίνα Απριλίου έκλεισε με απώλειες 4% στα 907,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι απώλειες του μετάλλου σε επίπεδο εβδομάδας άγγιξαν το 1,5%.

    Το παλλάδιο Μαρτίου έκλεισε με απώλειες 3,6% στα 1.377,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 7,6%.

    Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έκλεισε με απώλειες 2,6% στα 3,953 δολάρια ανά λίβρα, με το πιο ενεργό του συμβόλαιο να σημειώνει απώλειες 3,8% σε επίπεδο εβδομάδας.

     

    Πετρέλαιο: Κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας

    Με άνοδο έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, το οποίο παρέμεινε σταθερό την εβδομάδα.

    Το πετρέλαιο βρήκε στήριξη από την προοπτική μείωσης των ρωσικών εξαγωγών,  τις πιέσεις από την αύξηση των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

    Το WTI παράδοσης Απριλίου έκλεισε με άνοδο 93 cents ή 1,2% στα 76,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 0,3%.

    Παράλληλα, το Brent παράδοσης Απριλίου έκλεισε με άνοδο 95 cents ή 1,2% στα 83,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 0,2%. Επιπλέον, το Brent παράδοσης Μαΐου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 87 cents ή 1,1% στα 82,82 δολάρια το βαρέλι.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές – Στο -1,42% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ