• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με πτώση -1,25% ξεκίνησε το 2021 ο Dow Jones – Άλμα +3,42% για τη μετοχή της Tesla

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες έκαναν «ποδαρικό» στο 2021 οι βασικοί δείκτες της Wall Street.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται ξανά προς την πολιτική, καθώς την Τρίτη αναμένεται η κρίσιμη επαναληπτική ψηφοφορία στην Τζόρτζια για τις δύο έδρες που θα κρίνουν τον έλεγχο στη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να κερδίσουν τουλάχιστον μια από τις δύο για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο σώμα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη. Αντίθετα οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δύο έδρες για να επιτύχουν την απόλυτη ισορροπία στο σώμα, οδηγώντας την νέα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να επιλέξει την ηγεσία του σώματος.

    Την Παρασκευή η Γερουσία ψήφισε υπέρ της παράκαμψης του βέτο του Ντόναλντ Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό. Αντίθετα οι κινήσεις των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας οδήγησαν στο να αποκλειστεί η δυνατότητα για αύξηση της απευθείας επιχορήγησης των 600 δολαρίων προς τις αμερικανικά νοικοκυριά.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία την επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν την Κυριακή νέο αρνητικό κρουσμάτων, τα οποία πλησιάζουν πλέον προς το όριο των 300.000 την ημέρα.  Παράλληλα, πάντως συνεχίζεται ο εμβολιασμός, με τις Αρχές να επιθυμούν να αυξήσουν τους ρυθμούς σε ένα εκατ. εμβολιασμούς ανά ημέρα.  Η Βρετανία ξεκίνησε τους πρώτους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca,  ωστόσο τα τρίτο κύμα της πανδημίας ανάγκασε τη χώρα να μπει σε νέο καθολικό lockdown. Την ίδια ώρα η ΕΕ ετοιμάζεται να εγκρίνει τις επόμενες ημέρες το δεύτερο εμβόλιο, αυτό της Moderna, ενώ προτίθεται να αυξήσει την παραγγελία από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

    Με ανησυχία πάντως οι αναλυτές παρακολουθούν την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%, πραγματοποιώντας τη σημαντικότερη παραβίαση της συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.223,89 μονάδες με απώλειες -1,25%, ο S&P 500 στις 3.700,65 μονάδες με πτώση -1,48% ενώ ο  Nasdaq στις 12.698,45 μονάδες με απώλειες -1,47%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 έκλεισαν με άνοδο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η Walgreens (3,81%) και η Walmart (1,65%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Boeing (-5,30%) και ακολούθησε η μετοχή της  Coca-Cola (-3,79%) και αυτή της ασφαλιστικής Τravelers  (-3,36%).

    H μετοχή της Tesla σημείωσε νέο  υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα, καθώς ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε καλύτερες από το αναμενόμενο παραδόσεις οχημάτων το 2020, επεκτείνοντας το ράλι της μετοχής που έχει σημειώσει άνοδο άνω του 700%. Η Tesla παρέδωσε 499.550 οχήματα πέρυσι, πάνω από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 481.261 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, αλλά 450 οχήματα λιγότερα από τον στόχο του Διευθύνοντος Συμβούλο  Elon Musk. Η μετοχή της Tesla προσυνεδριακά έκλεισε το +3,42% στα 729,77  δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ