• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με νέες απώλειες ολοκληρώθηκε η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με απώλειες, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν στο τέλος της ημέρας, έκλεισαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 33.476,46 μονάδες με απώλειες 0,90%, ο S&P 500 στις 3.934,38 μονάδες με πτώση -0,73% ενώ ο  Nasdaq στις 11.004,62 μονάδες υποχωρώντας κατά  -0,70%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,77%, ο S&P 500 πτώση κοντά στο 3,4% ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες κοντά στο 4%.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε την Παρασκευή ανοδικά φτάνοντας μέχρι το 3,59%.

    Η αγορά είδε με απογοήτευση τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται κατά 0,3% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ σε επίπεδο έτους σημείωσαν άνοδο 7,4% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,2%. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκαν επίσης 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 4,9% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

    Οι επενδυτές αναμένουν πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Νοεμβρίου την επόμενη εβδομάδα, αλλά και τη συνεδρίαση της FED, η οποία αναμένεται πως θα ανακοινώσει μι αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, επιβραδύνοντας σε σχέση με τις τέσσερις προηγούμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Με μεγάλη αγωνία ωστόσο αναμένονται οι δηλώσεις του επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της FOMC, οι οποίες αναμένεται πως θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα.

    Μέχρι στιγμής  τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν πολύ ισχυρά, δίνοντας περιθώριο στη FED να συνεχίσει ακάθεκτη τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Μάλιστα, η αγορά προβληματίζεται με το γεγονός πως οι μισθοί τον Οκτώβριο αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, στην προσπάθεια των εργοδοτών να καλύψουν τον πληθωρισμό, κάτι είναι καλό μεν για τους εργαζόμενους, αλλά από την άλλη αυξάνει την προοπτική των δευτερογενών πληθωριστικών επιπτώσεων.

    Οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας ενισχύονται σημαντικά, καθώς ήδη έχουν υπάρξει αναλύσεις και εκθέσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συρρίκνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

    Σε επίπεδο μετοχών, την Παρασκευή, μόλις 5 από τις 30 μετοχές του Dow Jones σημείωσαν άνοδο (Walt Disney 0,91%,  Verizon 0,81%, Salesforce 0,75%, Goldman Sachs 0,30% και Boeing 0,26%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Chevron (-3,19%), Amgen(-2,42%) και Walmart (-2,33%).

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Paramount Global (5,08%), Tesla (3,23%), Netflix (3,14%) και Warner Bros. Discovery (3,07%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Schlumberger (-5,91%),  Etsy (-5,74%),  Halliburton (-5,33%) και DexCom (-5,06%).



    ΣΧΟΛΙΑ