• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με μεικτά πρόσημα οι δείκτες στο άνοιγμα της Δευτέρας – Πιέσεις στον Dow Jones


    Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ώρα περίπου μετά το άνοιγμα των αγορών, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται ξανά προς τις εταιρικές ανακοινώσεις αλλά και τις Κεντρικές Τράπεζες, ενόψει και της ετήσιας συνάντησης του Jackson Hole, όπου αναμένονται οι δηλώσεις της Λαγκάρντ και του Πάουελ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των ΕΚΤ και FED.

    Η αγορά αναμένει από τη συνάντηση μια όσο γίνεται πιο σαφής τοποθέτηση από τον επικεφαλής της FED σχετικά με το πως αναλύει η τράπεζα τα πρόσφατα αντιφατικά οικονομικά δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης της FOMC τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως ο Πάουελ είχε δηλώσει πως η FED θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν.

    Όπως ανέφερε το mononews σε προηγούμενο δημοσίευμαεπιφανείς κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών, ακαδημαϊκοί και συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην κοιλάδα Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ για να συζητήσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές τους ανησυχίες, σε μια εκδήλωση η οποία παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τη FED για να ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και να υπαινιχθεί πιθανές αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.

    Νωρίτερα σήμερα, τα futures των βασικών δεικτών έδειξαν ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναμένεται να αφήσουν πίσω τους τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

    Την περασμένη Πέμπτη, η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC της Fed έφερε νέα αναταραχή στις αγορές, καθώς όπως φαίνεται οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα από τον Μάρτιο του 2022.

    Παράλληλα, δύο από τους αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη πραγματική ένδειξη διαφωνίας εντός της Fed εδώ και αρκετό καιρό.

    Ταυτόχρονα, την περασμένη Παρασκευή τα μακροοικονομικά δεδομένα έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, πράγμα που πυροδότησε εκ νέου την ανησυχία των επενδυτών και των αναλυτών, ότι η Fed θα βρει εύφορο έδαφος για να συνεχίσει τη νομισματική πολιτική σύσφιξης. Σε συνάρτηση με την ανησυχία για την οικονομία της Κίνας, οι αγορές έκλεισαν με απώλειες.

    Πάντως, οι κινεζικές τράπεζες εξέπληξαν σήμερα τους αναλυτές, καθώς διατήρησαν σταθερό το βασικό επιτόκιο στα πενταετή ενυπόθηκα δάνεια, προκαλώντας σύγχυση στις ασιατικές αγορές για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα προσεγγίζει πλέον την κρίση στον χώρο του real estate.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον μέσα στην εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τάσεις στον κρίσιμο κλάδο των ημιαγωγών.

    Πώς κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street

    O Dow Jones κινείται στις 34.413,42 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,25%.

    Αντίθετα, ο S&P 500 κινείται στις 4.383,17 μονάδες με ήπια άνοδο 0,31%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο κλάδος της Ενέργειας (+0,94%) και τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των υπηρεσιών Επικοινωνίας (-0,98%).

    Τέλος, ο Nasdaq καταγράφει ήπια άνοδο 0,86% στις 13.405,63 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:
    Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να φέρουμε τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πιο κοντά μας

    Στα ύψη η επιβατική κίνηση – Τον Ιούλιο διακινήθηκαν 11.342.154 επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ