• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του 2023 – Βυθίστηκε η Tesla

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ήπιες απώλειες ολοκληρώθηκε στη Wall Street η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, με τους επενδυτές να κρατούν επιφυλακτική στάση ενόψει και των αυριανών δημοσιεύσεων των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED.

    Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της επιτροπής FOMC είχαν προβλέψει πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του 2023 και πως το τελικό εύρος των επιτοκίων της FED θα ξεπεράσει το 5%.

    Έτσι την Τρίτη, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.136,37 μονάδες με οριακές απώλειες -0,03%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.824,14 μονάδες με πτώση -0,40%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 10.386,98 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,76%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing, με κέρδη 2,57%, ενώ ακολούθησε η Walt Disney με άνοδο 2,41%, βρίσκοντας στήριξη από τη θετική πορεία του sequel της ταινίας Avatar την περίοδο της πρωτοχρονιάς.  Κέρδη 2,13% σημείωσε η μετοχή της 3Μ.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσαν οι Apple (-3,74%) και Chevron ( -3,06%), με την πρώτη να επηρεάζεται αρνητικά από την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στη Σαγκάη και τη δεύτερη από την βουτιά άνω του 4% για τις τιμές του πετρελαίου. Στο -2,18% έκλεισε επίσης η μετοχή της UnitedHealth Group.

    Εκτός Dow Jones, ισχυρή βουτιά 12,24% σημείωσε η μετοχή της Tesla, μετά τις ανακοινώσεις της για τις παραδόσεις αυτοκινήτων στο τρίτο τρίμηνο. Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε έναν αριθμό παραδόσεων-ρεκόρ, αυτός δεν ήταν αρκετός για να ξεπεράσει τις προσδοκίες τόσο της αγοράς όσο και της ίδιας της εταιρείες, καθώς υπολειπόταν σημαντικά σε σχέση με την παραγωγή αυτοκινήτων.

    To 2023 αναμένεται ένα δύσκολο έτος καθώς όπως επεσήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ΕΕ, βρίσκονται ταυτόχρονα σε επιβράδυνση. Μάλιστα, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχιστούν, οι πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιμείνουν.

    Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 46,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο.  «Ο μεταποιητικός κλάδος εμφάνισε αδύναμες επιδόσεις καθώς το 2022 έφτανε στο τέλος του, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται με πιο ραγδαίο ρυθμό», σχολίασε ο Siân Jones, Senior Economist της S&P Global Market Intelligence.



    ΣΧΟΛΙΑ