• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με εβδομαδιαίες απώλειες 0,9% έκλεισε ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Wall Street για την εβδομάδα, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τις ανακοινώσεις του πακέτο Μπάιντεν για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς φοβούνται πως θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας.

    Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, που αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο από τις 20 Ιανουαρίου, παρουσίασε ένα νέο πρόσθετο πακέτο  τόνωσης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προβλέπει αύξηση της  άμεσης στήριξης στα νοικοκυριά (από τα 600 στα 1.400 δολάρια), στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και οικονομική ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων, ζήτημα που μέχρι πρόσφατα προσέκρουε στην άρνηση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας. Προβλέπει επίσης αύξηση των επιπρόσθετων ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας σε 400 δολάρια την εβδομάδα, μέχρι τον Σεπτέμβριο και αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα. Στο υγειονομικό κομμάτι, προβλέπει χρηματοδότηση 70 δισ. δολαρίων για εκστρατείες τεστ και εμβολιασμού.

    Ωστόσο το ύψος του πακέτου Μπάιντεν προκάλεσε προβληματισμό στην αγορά ως προς το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι που προβλέπονται, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να ανησυχούν πως τα μέτρα θα φέρουν αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων.

    Από εκεί και πέρα η αγορά στρέφει την προσοχή της και προς τα εταιρικά αποτελέσματα για το δ τρίμηνο. Η JP Morgan Chase σημείωσε αύξηση 42% στα καθαρά κέρδη τριμήνου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα πτώση 7% κατέγραψαν τα κέρδη της Citigroup, ωστόσο η υποχώρηση ήταν μικρότερη από αυτή που φοβόντουσαν οι αναλυτές. Η Wells Fargo ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων, παρά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των εσόδων.

    Τέλος οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις να δείχνουν υποχώρηση 0,7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση μόλις 0,1%. Αντίθετα, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη με βάση τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 79,2 μονάδες από 80,7 μονάδες τον Δεκέμβριο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.814,26 μονάδες με απώλειες -0.57%, ο  S&P 500 στις 3.768,25 μονάδες με πτώση -0,72% και ο Nasdaq στις 12.998,50 μονάδες με απώλειες -0,87%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν ανοδικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (2,70%), Amgen (1,58%) και Merck & Co. (1,47%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Dow Inc. (-3,92%) και Chevron (-3,56%) επηρεασμένες από τις απώλειες στις τιμές του πετρελαίου, και της Intel (-2,82%), διορθώνοντας μετά από την ισχυρή άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ τόσο ο  S&P 500  όσο και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 1,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ