• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με εβδομαδιαία κέρδη 1,08% έκλεισε ο Nasdaq αψηφώντας την κρίση στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με νέα άνοδο, μετά την θετική αντίδραση της Πέμπτης, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, αφήνοντας ξανά στην άκρη την ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.058,75 μονάδες με άνοδο 2,51%, ο S&P 500 στις 4.384,65 μονάδες με κέρδη 2,24% και ο Nasdaq στις 13.694,62 μονάδες με άνοδο 1,64%.

    Και οι 30 μετοχές του Dow Jones βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, με τις  Johnson & Johnson, 3M,  UnitedHealth, Procter & Gamble, Travelers και Chevron να κλείνουν με άνοδο άνω του 4%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες -0,06%, ο S&P 500 με άνοδο 0,82% και ο Nasdaq με άνοδο 1,08%.

    Η κίνηση των τελευταίων δύο ημερών έρχεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ως απάντηση στην υπερβολική αντίδραση που προηγήθηκε πριν από την ρωσική εισβολή. «Ήμασταν σε κατάσταση υπερπώλησης. Υπήρξε μια υπερβολική αντίδραση στις αγορές μετοχών στην κρίση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Jeff Kilburg, επικεφαλής επενδύσεων της Sanctuary Wealth.

    Το κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε μετά τις ενδείξεις πως η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις, για την λήξη των εχθροπραξιών. Πάντως, η Ρωσία βιάζεται να κατακτήσει το Κίεβο και να επιβάλει το δικό της καθεστώς, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει μια κατάσταση ανταρτοπόλεμου καθώς ο χρόνος περνά. Για τον λόγο αυτό, ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν συνεχώς να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ και της Βρετανίας και να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ.

    Στο μέτωπο των μάκρο, ο  βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης , ο πρωτογενής δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones περίμεναν μια άνοδο 5,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ