• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες έκλεισε ο χειρότερος Σεπτέμβριος από το 2008 – Πτώση άνω του 8% σε μηνιαία βάση για S&P και Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση, μία ακόμα πτωτική εβδομάδα στην Wall Street, με τον Σεπτέμβριο να συνεχίζει την παράδοση ως ο χειρότερος μήνας για τις μετοχές, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το δολάριο να διατηρούνται κοντά στις πρόσφατες κορυφές, καθώς ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τις αγορές.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έχασε 2,39%, ο S&P 500 απώλεσε 2,59% και ο Nasdaq έχασε από την αρχή της εβδομάδας 2,38%. Ο Σεπτέμβριος βρήκε τον Dow Jones 7,7% χαμηλότερα, τον S&P 500 να χάνει 8,4% και τον Nasdaq 8,8% χαμηλότερα.

    Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο πιο δύσκολος μήνας για τις μετοχές, αλλά αυτός διαμορφώνεται ως ο χειρότερος από το 2008, κατά τη διάρκεια των ζοφερών ημερών της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, η Wall Street υπέστη τρεις τριμηνιαίες πτώσεις στη σειρά, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί για τον S&P 500 και τον Nasdaq από το 2008 και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του Dow σε διάρκεια επτά χρόνια.

    Τα νέα στοιχεία του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που παρακολουθούνται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς εξετάζει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, έδειξαν άνοδο 0,3% τον περασμένο μήνα μετά από βουτιά 0,1% τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο ρεκόρ του 10% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο 9,7%, έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Ο αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να δαμάσει τον πληθωρισμό και πρέπει να προφυλαχθεί από την πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

    Ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής για την LPL Financial στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών «δεν έκαναν πολλά για να κατευνάσουν τους φόβους ότι η «εκστρατεία» για τον περιορισμό του πληθωρισμού λειτουργεί τόσο γρήγορα όσο ήλπιζε η αγορά».

    Η επανεξισορρόπηση στο τέλος του τριμήνου «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η αγορά τελειώνει μια ιδιαίτερα ασταθή εβδομάδα», πρόσθεσε.

    Πετρέλαιο και χρυσός

    Το πετρέλαιο σημείωσε βαριές απώλειες σε βάση μήνα και γ’ τριμήνου, με το ράλι του δολαρίου να συμβάλλει σε αυτή τη «βουτιά».

    Ειδικότερα, το αργό WTeI παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,74 δολάρια ή 2,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,49 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το WTI κέρδισε 1%, ωστόσο σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 11%, ενώ στο γ’ τρίμηνο κατρακύλησε κατά 25%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

    Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου, η διαπραγμάτευση του οποίου έληξε με το τέλος της συνεδρίασης, έχασε 53 σεντς ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 87,96 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 2,2% στην εβδομάδα. Σε μηνιαία βάση όμως το Brent σημείωσε βουτιά κατά 8,8%, ενώ στο γ’ τρίμηνο απώλεσε άνω του 23%

    Μετοχές

    Η Nike ήταν μεταξύ των πρώτων κινήσεων την Παρασκευή, αφού η εταιρεία ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων κατά 44% και περιέγραψε άλλες μακροοικονομικές αντιξοότητες που επιβάρυναν το τρίμηνο. Οι μετοχές έκλεισαν με βουτιά 12,7%.

    Οι μετοχές της εταιρείας chip Micron Technology κινήθηκε 0,18% υψηλότερα, με την εταιρεία να προειδοποιεί για δύσκολες στιγμές στο μέλλον αναφορικά με τη ζήτηση υπολογιστών και smartphones ενώ παράλληλα τόνισε ότι μειώνει τις επενδύσεις. Η Micron, ωστόσο, προέβλεψε ισχυρή αύξηση εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023, προβλέποντας ανάκαμψη της ζήτησης μέχρι εκείνο το σημείο.

    Η μετοχή της Meta Platforms σημείωσε πτώση 0,54% παρά τη δέσμευση ότι θα παγώσει τις προσλήψεις και θα επιδιώξει να μειώσει το κόστος.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έχασε 500 μονάδες ή 1,7% κλείνοντας στις 28.725 μονάδες, ο S&P 500 έπεσε 1,42% στις 3.643 μονάδες και ο Nasdaq επίσης κινήθηκε πτωτικά κατά 1,5% και έκλεισε στις 10.575 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ