• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες άνοιξε η εβδομάδα – Βουτιά 6% για τη Tesla

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Επιφυλακτική στάση κράτησαν τη Δευτέρα οι επενδυτές της Wall Street, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενισχύθηκαν μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία με την βραχύβια ανταρσία της Wagner το περασμένο Σάββατο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε στις 33.714,71 μονάδες με απώλειες -0,04%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.328,82 μονάδες με πτώση -0,45% ενώ ο Nasdaq σημείωσε βουτιά -1,16% κλείνοντας στις 13.335,78 μονάδες.

    Η αγορά είχε ολοκληρώσει μια αρνητική εβδομάδα την προηγούμενη Παρασκευή, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί των βασικών δεικτών, καθώς η ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών επέστρεψε στη Wall Street. Οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στην κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, ο οποίος τόνισε πως αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη FED μέσα στο έτος.

    Πλέον, νέο προβληματισμό ήρθαν να προσθέσουν τα πρωτόγνωρα γεγονότα που έλαβαν χώρα το Σάββατο στη Ρωσία, με την εισβολή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, του ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκίζιν και την έφοδό της προς τη Μόσχα. Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για επίθεση κατά της Wagner, κατάφερε να εισβάλει ανενόχλητος στο Ροστόφ-ον-Ντον και να ξεκινήσει μια πορεία εκατοντάδων χιλιομέτρων προς την πανικόβλητη Μόσχα με τις δυνάμεις του, συναντώντας ελάχιστη αντίσταση από τον Ρωσικό στρατό.

    Τελικά, με παρέμβαση της Λευκορωσίας, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις του λίγο πριν εισβάλει στη Μόσχα, αφήνοντας πάντως βαρύ πλήγμα στο γόητρο του Ρωσικού στρατού και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Στα επιχειρηματικά νέα, η Goldman Sachs υποβάθμισε σε «neutral» τη σύσταση της για τη μετοχή της Tesla. Η μετοχή της εταιρείας του Elon Musk έκλεισε με βουτιά 6,06%, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των τίτλων του S&P 500, πίσω μόνο από τη Carnival (-7,59%).

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη καλύτερη επίδοση σημείωσαν οι Home Depot (2,35%) και Nike (2,03%), ενώ οι Chevron, Verizon, IBM, Honeywell International, Dow, Caterpillar και Intel έκλεισαν με άνοδο άνω του 1%.  Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Microsoft (-1,92%), Visa (-1,42%), Merck (-1,33%) και Salesforce (-1,3%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη για WTI και Brent έφερε η ανταρσία της Wagner

    Χρυσός: Τα γεγονότα στη Ρωσία έφεραν μικρά κέρδη

    DBRS: Το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας



    ΣΧΟΛΙΑ