• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με άλμα άνω του 2% ξεκίνησε ο Οκτώβριος

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με ισχυρή άνοδο άνοιξε ο Οκτώβριος στη Wall Street, με την αγορά να δείχνει έτοιμη να αντιδράσει μετά από έναν καταστροφικό Σεπτέμβριο.

    Ο  Dow Jones έκλεισε στις 29.490,89 μονάδες με άνοδο 2,66%, στην καλύτερη συνεδρίαση από τον Φεβρουάριο, ο  S&P 500 στις 3.678,43 μονάδες με κέρδη 2,59% ενώ ο  Nasdaq στις 10.815,43 μονάδες με κέρδη 2,27%.

    Η αγορά βρήκε στήριξη στην… πτωτική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ελπίζοντας πως η επιβράδυνση θα αποθαρρύνει τη FED από περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

    Η προσδοκία αυτή έχει οδηγήσει σε κάλυψη των tresuries την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων αναφοράς προς τα κάτω σε όλο το μήκος της καμπύλης αποδόσεων.

    Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε έως το 3,56 για να κινηθεί λίγο αργότερα λίγο πάνω από το 3,6%. Η απόδοση του 2ετούς, υποχώρησε έως το 4,03% για να φτάσει αργότερα στο 4,11%.

    Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν 2,5 χρόνια τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από 52,8 τον Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020. Παράλληλα, και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global έδειξαν ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο παράμειναν σχετικά υποτονικές τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς στις 52,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο.

    Μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις μια, αυτή της Johnson & Johnson έκλεισε με απώλειες (-0,10%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron (5,55%), βρίσκοντας στήριξη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ενώ ακολούθησαν οι  Intel (4,66%),  Caterpillar (4,36%) και Boeing (4,10%).

    Οι πετρελαϊκές μετοχές ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της ημέρας, καθώς οι φόβοι για μείωση της παραγωγής από τον OPEC+ οδήγησαν το WTI σε άλμα άνω του 5%. Η Marathon Oil έκλεισε με άλμα 10,58%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, ενώ ακολούθησαν οι APA Corp. (9,10%),  Devon Energy (8,65%) και Diamondback Energy (7,52%).

    Αντίθετα, τα απογοητευτικά νέα από την Tesla, η οποία ανέφερε πως οι παραδόσεις του τρίτου τριμήνου ήταν περίπου 4% κάτω από τις προβλέψεις συναίνεσης οδήγησαν τη μετοχή στο -8,61%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P.

    Διαβάστε επίσης:

    Άλμα 5% του πετρελαίου λόγω ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

    Επέστρεψε πάνω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός – Άλμα άνω του 8% για το ασήμι

    Κέρδη στις ευρωαγορές, με το δεξί στον Οκτώβριο ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ