• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κυριαρχούν οι πωλητές στο άνοιγμα – Απώλειες 1,2% για τον Nasdaq

    Wall Street


    Απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο του συμποσίου της Fed στο Jackson Hole, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα όσα άκουσαν κυρίως διά στόματος Tζερόμ Πάουελ αναφορικά με τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στον «πόλεμο» κατά του πληθωρισμού.

    Η πολυαναμενόμενη ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole δεν ήταν σίγουρα αυτή που ευελπιστούσε η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν την συνεδρίαση της Παρασκευής με βαρύτατες απώλειες με τους επενδυτές να συνειδητοποιούν πως τα δύσκολα είναι μπροστά τους.

    Έτσι, ο Dow Jones προσγειώθηκε στις 32.283,40 μονάδες με απώλειες 1.008,38 μονάδων ή -3,03%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.057,66 μονάδες με πτώση 3,37%, ενώ ο Nasdaq κατρακύλησε στις 12.141,71 μονάδες, με απώλειες 497,56 μονάδων ή -3.94%.

    Αυτή ήταν η χειρότερη ημέρα του Dow Jones από τις 18 Μαΐου και η χειρότερη ημέρα του S&P 500 από τις 13 Ιουνίου. Η Παρασκευή σηματοδότησε επίσης τη χειρότερη επίδοση του Nasdaq από τις 16 Ιουνίου. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 4,22%, ο S&P 500 με πτώση 4,04% και ο Nasdaq με υποχώρηση 4,44%.

    Ο επικεφαλής της FED, σε μια σχετικά σύντομη και άκρως περιεκτική ομιλία, επιβεβαίωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει ακάθεκτη τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, με τον στόχο να παραμένει η επιστροφή στο 2%. Ο Πάουελ προειδοποίησε μάλιστα πως η FED δεν θα διστάσει ούτε μπροστά στον «πόνο» που θα προκληθεί από τις κινήσεις της στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς όπως επεσήμανε, τα βάσανα θα είναι μεγαλύτερα αν ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπιστεί.

    Ο επικεφαλής της Fed δεν έδωσε νέες ενδείξεις για το εάν η κεντρική τράπεζα κλίνει προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, αλλά είπε ότι η απόφαση θα «εξαρτηθεί από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές». Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελπίδες η FED να προχωρήσει σε μείωση του μεγέθους της αύξησης των επιτοκίων της το επόμενο διάστημα.

    Οι τεχνολογικές μετοχές εξακολουθούν να χάνουν έδαφος σήμερα καθώς τόσο οι δηλώσεις Πάουελ, όσο και οι αύξηση των αμερικανικών ομολόγων χτυπούν τις μετοχές υψηλής ανάπτυξης. Το 10ετες ομόλογο σκαρφαλώνει στο 3,110% ενώ το 2ετές έφτασε να ενισχύεται ακόμα και 3,489%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, πριν περιοριστεί στο 3,4252%.

    Σε υψηλό επτά εβδομάδων «σκαρφάλωσε» την Δευτέρα ο «δείκτης φόβου» της Wall Street (δείκτης μεταβλητότητας VIX του CBOE), λόγω του αυξανόμενου κινδύνου πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Συγκεκριμένα ο δείκτης μεταβλητότητας, ή VIX, σημείωσε άλμα 7,4 μονάδων στις 27,46, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουλίου.

    Στο υψηλότερο επίπεδο 20ετίας ενισχύθηκε σήμερα το δολάριο. Ο δείκτης της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού άλλων μεγάλων νομισμάτων σκαρφάλωσε στις 109,48 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκε και η στερλίνα, η οποία υποχώρησε στα 1,1649 δολάρια που είναι χαμηλό 2,5 ετών.

    Το πετρέλαιο αυξήθηκε περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές αντισταθμίζοντας έτσι τις ανησυχίες που πυροδότησε ο πρόεδρος της Fed λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν αργή ανάπτυξη «για κάποιο χρονικό διάστημα».

    Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), έθεσε την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών στην παραγωγή, κάτι που πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να συμπέσει με την αύξηση της προσφοράς από το Ιράν σε περίπτωση που συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.

    Το αργό Brent σημείωνε άνοδο 2,49%, στα 103,5 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI κερδίζει 3,01%, στα 95,86 δολάρια το βαρέλι μετά από ράλι 2,5% την περασμένη εβδομάδα.

    Μετοχές

    Οι μετοχές τεχνολογίας συνεχίζουν πτωτικά σήμερα με τις Tesla, Apple και Microsoft να σημειώνουν πτώση πάνω από 2%, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι Amazon και Meta. Η μετοχή της Nvidia χάνει 2,3%, ενώ της AMD υποχωρεί σχεδόν 3%.

    Στον αντίποδα οι μετοχές της Pinduoduo κερδίζουν 22,37% αφού η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου σημείωσε τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street χάρη εν μέρει στην ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Dow (-2,6%) και η 3M (-2,45%).

    Στο κλίμα αυτό, ο ο Dow Jones χάνει 293 μονάδες ή -0,91% στις 31.989 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,9% στις 4.022 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 1,2% στις 11.997 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε υψηλό επίπεδο 20ετίας η ισοτιμία του δολαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ