• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη άνω του 1% για τους βασικούς δείκτες καθώς υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Με ισχυρή άνοδο κατάφεραν να κλείσουν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, εκμεταλλευόμενοι την βουτιά των τιμών του πετρελαίου αλλά και τα στοιχεία για την πτώση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, ένα ακόμα σημάδι για την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.707,15 μονάδες με άνοδο 1,01%, ο S&P 500 στις 4.520,19 μονάδες με κέρδη 1,44% ενώ ο Nasdaq στις 14.191,84 μονάδες με άνοδο 1,93%.

    Οι επενδυτές είδαν αρχικά τον αριθμό των αρχικών αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας να υποχωρούν κατά 28.000 στις 187.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Παράλληλα, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν πτώση 2,2% τον Φεβρουάριο.

    Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στράφηκε στις συναντήσεις του NATO, της ΕΕ και των G7 στις Βρυξέλλες, οι οποίες πραγματοποιούνται με την συμπλήρωση ενός μήνα με την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Οι ηγέτες των χωρών κάλεσαν την Ρωσία να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, με τις ΗΠΑ μάλιστα να προειδοποιούν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε απάντηση από μέρους της. Παράλληλα, προειδοποίησαν την Κίνα να μην εμπλακεί, ενώ κάλεσαν και τις χώρες του OPEC να ενεργήσουν υπεύθυνα. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ οι χώρες της ΕΕ φέρεται να αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα της Μόσχας για πληρωμή των εισαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλια.

    Την ίδια ώρα οι Financial Times ανέφεραν πως η ΕΕ συμφώνησε με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία μαμούθ που αφορά την προμήθεια 15 δισ. κυβικών μέτρων LNG έως το τέλος του 2022 με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΕΕ δεν φαίνεται – σύμφωνα με τους αναλυτές – να προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα κατά των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας.

    Τα νέα προκάλεσαν ισχυρή διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου, με το Brent Μαΐου να κλείνει με απώλειες 2,1% στα 119,03 δολάρια το βαρέλι ενώ το WTI Μαΐου να υποχωρεί  2,3% στα  112,34 δολάρια το βαρέλι.

    Από τις μετοχές το Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Intel (6,94%), Apple (2,27%) και UnitedHealth Group (2,03%), ενώ οι μόνες που έκλεισαν αρνητικά ήταν οι Home Depot (-0,40%) και Nike (-0,69%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Nvidia έκλεισε στο +9,82%, ενώ η AMD στο +5,80%. Κέρδη 4,96% σημείωσε η μετοχή της Uber μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την συμπερίληψη όλων των ταξί της Νέας Υόρκης στην εφαρμογή της.

    Διαβάστε επίσης

    Φυσικό αέριο: Συμφωνία «μαμούθ» ανακοινώνουν ΗΠΑ , ΕΕ – Η αποκάλυψη των Financial Times

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές με το βλέμμα στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες



    ΣΧΟΛΙΑ