• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη 2% για τον Nasdaq, πάρτι για τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών – Στις 4.000 μονάδες ο S&P 500

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρή άνοδο για τον Nasdaq και τις τεχνολογικές μετοχές ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τον S&P 500 να επιστρέφει ξανά πάνω από τις 4.000 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.629,56 μονάδες με άνοδο 0,76%, ο S&P 500 στις 4.019,81 μονάδες με κέρδη 1,19% ενώ ο Nasdaq στις 11.364,41 μονάδες με άνοδο 2,01%.

    Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες ήταν οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της ημέρας, έχουν βρει στήριξη τις τελευταίες εβδομάδες από μια σειρά κινήσεων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για την περικοπή του εργασιακού τους κόστους. Μεγάλοι κολοσσοί όπως η Amazon, η Microsoft, η Alphabet και η Meta Platfors ανακοίνωσαν τις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων τους, οι οποίοι είχαν αυξηθεί κυρίως την περίοδο της πανδημίας.

    Τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε πως προχωρά σε απολύσεις του 6% του προσωπικού της ήταν η Spotify, η μετοχή της οποία έκλεισε τη Δευτέρα στο +2,07%.

    Την ίδια ώρα, ισχυρό ράλι καταγράφουν από την αρχή του έτους οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών. Μάλιστα, η ανακοίνωση της Microsoft πως προχωρά σε νέα επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην εταιρεία OpenAI, η οποία βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT προκάλεσε μια νέα «έκρηξη» στον κλάδο, καθώς οι επεξεργαστές και  οι κάρτες γραφικών θεωρούνται κρίσιμα στοιχεία για την περεταίρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Παράλληλα, ανάλυση της Barcley ανέφερε πως τα χειρότερα για τον κλάδο αποτελούν πλέον παρελθόν, και πως οι μετοχές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ξανά κάτω από τα πολυετή χαμηλά επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.

    Χαρακτηριστικά η Nvidia έκλεισε τη Δευτέρα στο +7,59%, η AMD στο +9,22% (την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500), η Qualcomm στο +6,62% και η Micron Technology στο +5,75%.

    Η εβδομάδα που διανύουμε στρέφει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα οικονομικά αποτελέσματα μιας σειράς μεγάλων εταιρειών, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για αυτά. Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ άλλων, οι Microcoft, η General Electric, η Johnson&Johnson, η Verizon και η 3M, ακολουθούν την Τετάρτη η Tesla, η Boeing, η AT&T και η IBM. Τη σκυτάλη παίρνουν την Πέμπτη οι Intel, η Visa, η Dow, η American Airlines και η Mastercard, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνουν, μεταξύ άλλων, η Chevron και η American Exrpess.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο τη Δευτέρα σημείωσαν οι Intel (3,59%) και Salesforce (3,05%), με την τελευταία να κάνει γνωστό πως εισέρχεται σε αυτή σαν activist επενδυτής η Elliott, ενώ άνω του 2% άνοδο σημείωσαν οι Apple, Walgreens Boots Alliance, Walt Disney και Goldman Sachs. Από τις 30 μετοχές, μόνο 8 έκλεισαν με απώλειες, με τις σημαντικότερες να καταγράφει η Procter & Gamble στο -1,34%.

    Πέρα από τις μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών που βρέθηκαν στη κορυφή του S&P 500, ισχυρή ήταν η άνοδος και στην Tesla που έκλεισε στο +7.74%

    Διαβάστε επίσης:

    Spotify: Απολύσεις περίπου 600 υπαλλήλων ανακοίνωσε η εταιρεία

    Nvidia: To ράλι 59% και η ευκαιρία από τη mega-επένδυση της Microsoft των 10 δις. δολαρίων στο ChatGPT

    Οριακή άνοδος για τον χρυσό, μικτά πρόσημα για τις τιμές του πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ