• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Kέρδη 1,3% για τον Nasdaq – Μεγάλη άνοδος για Meta, Boeing και Shopify

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ανοδικά κινούνται στο άνοιγμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η αγορά πήρε μικρή ανάσα μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αφού το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε λιγότερο απ’ όσο είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    Ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, όπου αύριο Παρασκευή θα μιλήσει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει μια επιθετική πολιτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Fed προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό και δεν θα σταματήσει μέχρι να το κάνει, υπάρχουν ήδη ενδείξεις για μια πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων έξι ετών και τα εκκρεμή στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών θα ανακοινωθούν αύριο. Οι αγοραστές καθυστερούν τις αγορές ρούχων και ηλεκτρονικών ειδών επειδή ξοδεύουν περισσότερα για βασικά είδη όπως τα τρόφιμα, αν και οι τιμές των καυσίμων έχουν χαλαρώσει από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν πως η FED στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μ.β. αυτή τη φορά.

    Φρένο στο πτωτικό σερί έβαλαν χθες οι επενδυτές με τους δείκτες να επιστρέφουν στα κέρδη μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Ο Dow Jones έκλεισε στις 32.969,23 μονάδες με άνοδο 0,18%, ο S&P 500 στις 4.140,77 μονάδες με κέρδη 0,29% ενώ ο Nasdaq στις 12.431,53 μονάδες με άνοδο 0,41%.

    Με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί κινήθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους αφού οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρότερες απ’ ότι είχαν αρχικά εκτιμηθεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, αντί για 0,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Ταυτόχρονα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου υποβλήθηκαν 243.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 2.000 από την προηγούμενη, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 252.000.

    Στο επίκεντρο της ημέρας θα βρίσκονται αδιαμφησβήτητα οι μετοχές της Tesla μετά το split 3 προς 1 που πραγματοποίησε με σκοπό να προσελκύσει ακόμα περισσότερους μικροεπενδυτές.

    Οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 1,5% στα 301,5 δολάρια στις συναλλαγές πριν από την αγορά, ωστόσο αυτή την ώρα, λίγο μετά τοπ άνοιγμα η μετοχή πέφτει 0,5%.  Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει περίπου 11% από τότε που η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της και διαπραγματεύονται σχεδόν σταθερά μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

    Ανοδικά κινούνται οι 4 Big Tech, με την Amazon και την Alphabet να προσθέτουν πάνω από 1,5%, η Apple κινείται ανοδικά κατά 1,1%, ενώ ισχυρότερα κέρδη άνω του 2,3% σημειώνει η μετοχή της Meta. Η Amazon μάλιστα αποφάσισε να κλείσει την υπηρεσία τηλεθεραπείας, Amazon Care, σηματοδοτώντας μια σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειές της να εισχωρήσει στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

    Μεγάλη άνοδο επίσης σημειώνουν οι Shopify (+3,2%), η Boeing (+3,07%), η Qualcomm (+3,3%) και η Micron (+3,2%).

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 0,38% στις 33.094 μονάδες, ο S&P 500 αυξάνεται κατά 0,9% στις 4.178 μονάδες ενώ ισχυρότερα ενισχύεται 1,2% στις12.559 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι αγόρασαν και πούλησαν τα hedge funds στο ράλι του Ιουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ