• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κατάρρευση 1,5% για τον Dow Jones – Η ανησυχία για τη FED επικράτησε των αποτελεσμάτων της Nvidia

    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Η ανησυχία που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED επικράτησε των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της Nvidia, με την Wall Street να κλείνει με απώλειες την Πέμπτη.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με βαριές απώλειες 605,78 μονάδων ή -1,53% στις 39.065,26 μονάδες, με σχεδόν όλες τις μετοχές στο «κόκκινο» (με μοναδική εξαίρεση τη Merck & Co, η οποία έκλεισε αμετάβλητη).

    Την ίδια ώρα, ο S&P 500 έκλεισε στις 5.267,84 μονάδες με απώλειες -0,74%, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 16.736,03 μονάδες με απώλειες -0,39%.

    Η αγορά προβληματίστηκε έντονα από την ανάγνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής FOMC, όχι τόσο για τη διαπίστωση των αξιωματούχων που συμμετέχουν στην επιτροπή της FED για τη νομισματική πολιτική ως προς την επισήμανση για τον σταθερό πληθωρισμό, αλλά από το γεγονός πως ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν πρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέες «αυξήσεις επιτοκίων αν κριθεί απαραίτητο».

    Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνεδρίασης της επιτροπής FOMC στις αρχές του Μαΐου, η αγορά είχε αντιδράσει με μια εντυπωσιακή άνοδο – η οποία μάλιστα συνεχίστηκε για πολλές ακόμα ημέρες οδηγώντας τελικά και τους τρεις βασικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά – ακούγοντας τον Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου, να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.

    Έτσι, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, η αγορά τιμολογεί πλέον με πιθανότητα μόλις 51% η Fed να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, από 58% πριν από μια ημέρα και σχεδόν 68% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Όταν η πιθανότητα πέσει κάτω από το 60%, θεωρείται ότι δεν είναι πλέον πιθανό ότι η Fed θα αναλάβει δράση.

    Η ανησυχία της αγοράς ενισχύθηκε μάλιστα την Πέμπτη από τα νέα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου, οι οποίες ανήλθαν σε 215.000, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν 220.000.

    Ο προβληματισμός της αγοράς ήταν τέτοιος που τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και προβλέψεις της Nvidia πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Η κατασκευάστρια ημιαγωγών ξεπέρασε κάθε εκτίμηση, υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά της στο προηγούμενο τρίμηνο και υπερπενταπλασιάζοντας τα κέρδη της, σε ετήσια βάση. Παράλληλα προέβλεψε πως τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο θα φτάσουν τα 28 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κάτι που εκτιμήθηκε ως ένας πολύ καλός οιωνός για τη συνέχιση του «ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης».

    Η μετοχή της Nvidia έκλεισε στο +9,32%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μάλιστα τα 1000 δολάρια (έκλεισε στα 1.037,99 δολάρια). Η εταιρεία πάντως ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε split 10 προς 1 το επόμενο διάστημα.

    Οι επιδόσεις της Nvidia κατάφεραν να οδηγήσουν τον κλάδο της τεχνολογίας σε θετικό έδαφος, ωστόσο, η απογοήτευση στη αγορά ήταν τέτοια που πάνω από 400 μετοχές του S&P 500 έκλεισαν χαμηλότερα.

    Στην μεγάλη πτώση του Dow Jones, ο οποίος σημείωσε τη χειρότερή του επίδοση μέσα στο 2024, τη μεγαλύτερη πίεση άσκησε η μετοχή της Boeing με βουτιά -7,57%. Ακολούθησε η μετοχή της Intel με απώλειες  -4,26%.

    Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Apple (-2,11%), Walt Disney (-2,28%), Johnson & Johnson (-2,50%) και McDonald’s  (-2,93%), ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι Home Depot, Amazon.com,Dow, Nike,  3M, Procter & Gamble, Coca-Cola, Caterpillar, Honeywell International, IBM, Salesforce, American Express και Travelers.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για WTI και Brent

    Ευρωαγορές: Σχεδόν αμετάβλητοι οι Stoxx 600 και DAX – Απώλειες στο Λονδίνο έφεραν οι πρόωρες εκλογές

    Χρηματιστήριο: Ιστορικά υψηλά για Motor Oil, Cenergy και Τιτάν



    ΣΧΟΛΙΑ